Ako na rekonštrukciu príbytku?

Tagy:  rekonštrukcia domu, plastové okná, garážová brána, rekonštrukcia bývania, prestavba, okná, dvere, dom

Ako na rekonštrukciu príbytku?

Krásny a bezpečný domov, ten dnes chcú všetci. Mnohým postačí nájomné bývanie, ktoré si zveľadia, iní investujú do kúpy nového bytu a ten si zrekonštruujú podľa svojich predstáv a peňaženky. Kúpa staršieho rodinného domu zvyčajne núti k jeho rekonštrukcii.

Niekedy je dôkladná rekonštrukcia domu doslova nutnosťou, inokedy ju noví majitelia chcú z toho dôvodu, aby im nehnuteľnosť viac vyhovovala a plnila ich predstavu. K samotnej rekonštrukcii je dobré poznať pár zásad ako ju realizovať, čo si postrážiť a ako vlastne v takom staršom dome fungovať.

Ideálne je nájsť si dobrých odborníkov, ktorí majú kvalitné referencie a o svojom obore vedia všetko potrebné, sú to teda profesionáli. Je jedno, či je to firma či len osoba stavebného inžiniera. Dôležitá je ich profesionalita. Len takí skúsení odborníci vám fundovane poradia nielen s návrhom a tým čo sa vo vašom dome dá a nedá realizovať, ale pripravia vám aj projekt rekonštrukcie spolu s návrhom výmeny všetkého čo je v dome potrebné nahradiť novým a lepším.

Medzi najčastejšie artikle, ktoré je potrebné v dome vymeniť, patria dvere a okná. Aj tu voľte kvalitu a nechajte si poradiť odborníkom. Taká investícia do nových plastových okien a kvalitných dverí sa vám vždy vyplatí a v dlhodobom časovom merítku vráti. A pretože taký starší dom má v sebe veľa vlhkosti, obzvlášť ak bol dlho zatvorený a prázdny, prvotne ešte pred rekonštrukciou veľa a dlho (rádovo mesiace) dom vetrajte.

Základy rekonštrukcie domu by mali smerovať od vrchu dole. Malo by sa teda začínať od strechy. Kontrola strechy a jej kvality, možných nebezpečenstiev a výmena častí alebo celej strechy býva potrebná. Predovšetkým preto, že priestory povaly v domoch neboli skôr veľmi využité a dnes je podkrovný interiér samozrejmosťou, ak nie nutnosťou. Hrá tu často úlohu aj ekonomická stránka veci, keď efektívne využitie všetkého priestoru v dome je výhodné.

Pri starších domoch sa stretávame tiež s vlhkosťou a prasklinami v múroch. Ich riešenie majte v rámci projektu rekonštrukcie na pamäti aj pri realizácii vstupných vchodových dverí do domu spolu s rolovacou garážovou bránou. Len tak vás v budúcnosti neprekvapia nedostatky pri samotnom bývaní a fungovaní v dome.

Pri rekonštrukcii preberte s odborníkmi aj dispozičné riešenie interiéru domu. Staršie domy často svojim vnútorným riešením nevyhovujú súčasným požiadavkám bývania. A to sa dá sčasti a s ohľadom na statiku, priečky a nosné múry domu riešiť. Samozrejmosťou by mala byť revízia a inovácia všetkých rozvodov. Len tak sa vaša rekonštrukcia stane predzvesťou príjemného domova, a nepripraví vám ďalšie horúce chvíľky. Iba s kvalitnými rozvodmi máte istotu bezpečného domova, úspory energií a vody, a teda šťastného a spokojného bývania.

Zdroj foto: Stavbyrekonstruk­cie.sk; Udosk.sk

Článok Ako na rekonštrukciu príbytku? bol publikovaný 25. září 2017 v 16.15 v rubrike PR články. Autorom článku je Pavla Jelínková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...