Výber náčinia pre dokonalé pečenie

Tagy:  pečenie, pekáč, plech, nôž

Výber náčinia pre dokonalé pečenie

Skôr ako začneme piecť, mali by sme sa zamyslieť, či máme k dispozícii správny plech, alebo pekáč na výrobu pokrmu.

Plech

Plech na pečenie je základným vybavením každej kuchyne a najlepšie z tepelne odolného materiálu s nepriľnavým povrchom. Nie je ale len jeden jediný plech. Ten vysoký je vhodný na pečenie chleba, mäsa a vysokých múčnikov a nízky na sušienky, alebo záviny. Potom sú tiež okrúhle plechy na koláče, iné na muffiny, makrónky a donuty. Dôležité je vybrať si správny rozmer plechu, aby vošiel do vašej rúry, alebo aby sa do neho zmestilo požadované množstvo cesta.

Plech na pečeniePlech na pečenie
Hlboký plech na pečenieHlboký plech na pečenie

Pekáče

Pri výbere pekáča by sme mali brať do úvahy hlavne materiál, z ktorého je vyrobený, aj na povrchovú úpravu. Napríklad nerezové pekáče sa ľahko udržiavajú, liatinové sú odolné a pokrm v nich vydrží dlho horúci, smaltované vydržia aj niekoľko generácií a dokonale rozvádzajú teplo, silikónové s nepriľnavým povrchom, ale s horšou tepelnou vodivosťou a sklenené, vhodné na zapekanie a skladovanie pokrmov. Povrch pekáča môže byť nepriľnavý bez pripaľovania, alebo moderné keramické, ktoré sú odolné a môžu byť aj farebné.

Tvary, rošty a pokrievky

Pekáč by mal byť čo najviac vyplnený mäsom, inak sa šťava vyparí a pripáli. Na hus, kačicu a kurča sa hodí oválny tvar a na zemiaky, zapekané cestoviny a žemľovku hranatý.

Rošt sa umiestňuje na dno pre ľahké pečenie bez pripálenia, navyše má horúci vzduch prístup pod pečúce sa mäso a tým dochádza k rovnomernému pečeniu zo všetkých strán. A pokrievku využijete hlavne pri pečení v pare.

Štvorcový pekáčŠtvorcový pekáč
Pekáč s roštomPekáč s roštom
Hlboký pekáč s pokrievkouHlboký pekáč s pokrievkou

Nože

Teraz, keď je pokrm hotový, musíme ho s niečím nakrájať. Preto je tiež dôležitý výber kvalitného noža.

Keramický nôž

Keramická čepeľ nehrdzavie, potraviny sa na ňu pri krájaní nelepia, je veľmi ostrá a nie je potrebné ju brúsiť. Pri krájaní navyše zachováva v ovocí a zelenine vitamíny.

Nerezový nôž

Je pevný a extrémne odolný, preto je vhodný na krájanie mäsa, zeleniny, byliniek, skrátka všetkého.

Výber noža podľa druhu krájania

Menší nôž s kratšou čepeľou je určený na krájanie, lúpanie a vyrezávanie zeleniny a ovocia. Nôž s dlhou vrúbkovanou čepeľou dobre porciuje a krája chlieb, pečivo a buchty. Nôž s dlhšou úzkou čepeľou porciuje a krája mäso a ryby. A na záver kuchársky nôž s dlhšou a širšou čepeľou porciuje a krája väčšinu surovín od mäsa až po zeleninu.

Kuchynský nôžKuchynský nôž

Článok Výber náčinia pre dokonalé pečenie bol publikovaný 31. října 2017 v 23.15 v rubrike PR články. Autorom článku je Karolína Arnoštová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...