Vyberáme krbové kachle

Tagy:  krbové kachle, výber krbových kachlí, výhody krbových kachlí, nevýhody krbových kachlí

Sponzorované odkazy:

Vyberáme krbové kachle

Chcete sa doma zahriať a k tomu si ešte dopriať romantické chvíle pri plápolajúcom ohni, a tak hľadáte nový alternatívny zdroj vykurovania? Kúpte si do domu krbové kachle, poradíme vám s výberom.

Krbové kachle môžu byť vo vašej domácnosti hlavným, alebo doplnkovým zdrojom tepla a od toho sa odvíja aj výkon kachlí. Čo sa týka dizajnu, majú sklenené dvierka, cez ktoré vidíte oheň a najčastejšie sa vyrábajú z kovu, kameňa a betónu.

Pred výberom a kúpou krbových kachlí overte ťah komína a priemer dymovodu, ktorý odvádza z domu von spaliny. Vyberajte podľa veľkosti miestnosti.

Pri výbere kachlí si zistite ich menovitý výkon, ktorý udáva množstvo tepla v kW, ktoré odovzdajú kachle do priestoru za jednu hodinu pri spálení určitého množstva paliva. Dôležitý je tiež regulovateľný výkon, ktorý informuje o rozmedzí tepla, ktoré sú kachle schopné odovzdať.

Krbové kachle ArrezzoKrbové kachle Arrezzo

Krbové kachle Obi

A teraz praktická časť, ktorá vám pomôže lepšie sa orientovať medzi výkonmi kachlí.

Všeobecne sa udáva, že na 20 m2 je potrebný 1 kW výkonu kachlí. Ak teda poznáte veľkosť priestoru a vydelíte ho 20, zistíte menovitý výkon kachlí. Zároveň však tiež záleží na tepelných stratách domu. Pre presnejší prepočet si môžete najať odborníka, alebo si na internete nájsť program pre výpočet tepelných strát .

Tiež vizuálna stránka je u krbových kachlí veľmi dôležitá, veď sa na ne budete pozerať kedykoľvek budete doma. Ak sa vám kachle na prvý pohľad páčia, ešte si overte, či sa dajú dvierka ľahko otvárať a zatvárať. Prezrite si aj kvalitu zvarov, ktoré ak by povolili, okamžite by vám išli všetky spaliny do bytu. Zistiť váhu kachlí tiež nie je úplne od veci, pretože ak sú príliš ľahké, bolo použité pri výrobe málo materiálu v komore kachlí a vydržia vám maximálne tak jednu sezónu a potom sa zdeformujú.

Kachľová pecKachľová pec

Krbové kachle Mountfield

Výhody krbových kachlí

Medzi hlavné výhody patrí ekonomická úspora, pretože pevné palivo je lacnejšie, ako zemný plyn, alebo elektrická energia. Tiež dizajn, ktorý razom premení vzhľad interiéru a navodí hrejivú atmosféru a s plápolajúcim ohňom a praskajúcim drevom. Ďalšou výhodou je tiež priaznivá cena, rýchla montáž a možnosť premiestnenia.

Nevýhody krbových kachlí

Krbové kachle majú menší výkon, ako klasické krby a tie teplovzdušné, naviac ešte víria prach a vysušujú vzduch. Musíte do nich často prikladať a vyžadujú pravidelnú údržbu.

Článok Vyberáme krbové kachle bol publikovaný 1. listopadu 2017 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Karolína Arnoštová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...