Blíži sa jar a zároveň sa blíži aj jarná príprava záhrady

Tagy:  záhrada, príprava záhrady po zime, jarné práce na záhrade

Sponzorované odkazy:

Blíži sa jar a zároveň sa blíži aj jarná príprava záhrady

Príroda a s ňou aj záhrada sa začína pomaly prebúdzať zo zimného spánku. Aby sme záhrade v prebúdzaní pomohli, treba sa o ňu začať včas starať. Najprv ale počkajte, až teploty prekročia nulu a pôda rozmrzne, aby ste napríklad trávniku viac neuškodili, než pomohli. Potom trávnik pokoste, prevzdušnite, vysejte novú trávu a riadne ju pohnojte. Potom môžete pokračovať ďalej.

Cesta medzi stromami a kríkmiCesta medzi stromami a kríkmi

Autor: Gail Siptak

Najprv začnite so stromami a kríkmi

Na jar je potrebné pripraviť sa na leto, a to výsadbou ovocných stromov, potom okrasných kríkov a následne ihličnanov. Marec je tiež vhodný na výsadbu popínavých rastlín, malín, čučoriedok a jahôd. Po zasadení stromy a kríky zrežte a rovnako ako trávu, dôkladne pohnojte organickou hmotou.

Krásne upravená záhradaKrásne upravená záhrada

Autor: Milla2011

Potom pripravte záhony

Na záhonoch prekyprite pôdu, odstráňte z nej burinu, ktorá pomaly začína klíčiť, a pekne ju uhlaďte hrabličkami.

Zeleninu a bylinky môžete zasiať hneď v parenisku, alebo do fóliovníka. Ale pozor, niektoré druhy zeleniny sú viac chúlostivé (napríklad uhorky a paradajky), preto ich nechajte vzísť najprv v črepníku doma. To sa netýka koreňovej zeleniny, ranného šalátu, póru, kapusty a jarného cesnaku, alebo byliniek: pažítka, estrogén, mäta, bazalka, oregano, rozmarín, šalvia a tymian, ktoré môžete už v druhej polovici marca vysievať vonku na záhone.

Kvety oživia záhradu a sú to práve oni, ktoré robia záhradu krásnou. V marci môžete vysievať nechtík, slncovku a ostrôžku, na konci apríla potom papuľku a klinčeky. Pozornosti by nemali uniknúť ani ruže, ktorým môžete odstrániť zimnú ochranu, alebo zasadiť nové.

Relaxačné miesto na záhradeRelaxačné miesto na záhrade

Autor: jaznak

Opravy a dokúpenie

Keď vyjde slniečko, môžete tiež postaviť alebo renovovať skleník, fóliovník a tiež záhradný domček, pergolu, krb alebo ohnisko. A pretože záhrada nie je len práca, ale aj zaslúžený relax, nezabudnite ju skrášliť tiež zaujímavou hojdačkou, ktorú si môžete pokojne aj vyrobiť, o to viac si ju budete užívať.

Článok Blíži sa jar a zároveň sa blíži aj jarná príprava záhrady bol publikovaný 20. února 2018 v 08.15 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Karolína Arnoštová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...