Naučte sa spánkový rituál v 3 krokoch

Naučte sa spánkový rituál v 3 krokoch

V detstve je spánkový rituál úplne bežnou súčasťou života. Kúpeľ, rozprávka, spánok. Bolo to jednoduché, že? Kiež by ste mohli tak ľahko zaspávať aj v dospelosti… Môžete! Stačí si znova osvojiť spánkový rituál. Ako na to?

1. Zistite, koľko spánku potrebujete

Váš spánkový rituál by mal vychádzať zo spánkovej hygieny. Jej základný pilier tvorí dĺžka spánku. Každý človek má iné potreby, líši sa taktiež rýchlosť zaspávania a doba, ktorú potrebuje pre skutočné prebudenie. U dospelého človeka sa ráta s 6 až 8 hodinami spánku. Do postele by ste však mali zaľahnúť aspoň pol hodiny pred tým, než budete potrebovať spať. Taktiež si doprajte štvrťhodinu navyše ráno, aby ste nevstávali hekticky a v zhone. Uponáhľané vstávanie vám totiž môže pripraviť nepríjemnú bolesť hlavy po celý deň, problémy s tlakom a slabosť. Pre vypestovanie správneho spánkového rituálu potom vždy choďte spať a vstávajte v rovnakom čase.

2. Prejdite do pokojového režimu

Aspoň hodinu pred cestou do postele sa vyvarujte aktivít, ktoré by vás rozrušovali alebo vaše telo nabudili. Venujte sa relaxovaniu pri knihe, pri filme, meditujte alebo sa bežte prejsť von. Ak cítite, že máte prebytky energie, zacvičte si. Voľte ale cvičenia preťahovacieho typu alebo jogu. Kardio, posilňovanie či beh by podporili vašu bdelosť a oddialili spánok. Vybranú činnosť vykonávajte ideálne každý deň, aby sa stala súčasťou vášho spánkového rituálu a vysielala telu signál, že prišiel čas spomaliť, pripraviť sa na spánok.

Pokojový režim sa netýka len mysli, ale aj tela. Preto niekoľko hodín pred spaním neholdujte alkoholu, nezaťažujte organizmus ťažkými jedlami. Obmedzte sa na upokojujúce čaje, čistú vodu a veľmi ľahké jedlá.

3. Spálňa ako súčasť spánkového rituálu

Posteľ slúži na spanie. To vie a chápe každý, tak preč to zmieňovať? V súčasnej dobe totiž mnohí používajú posteľ namiesto pohovky. V posteli pracujú, čítajú si, pozerajú sa na televíziu, jedia. Žiadna z týchto činností však do spálne nepatrí. Spálňa by mala byť miestom plným pokoja, kam každodenné starosti ani stres nepatria. Len čo si lôžko spojíte len so spánkom, bude sa vám v ňom zaspávať oveľa ľahšie.

Nezabúdajte však na kvalitný matrac, ktorý predstavuje úplný základ zdravého spánku. Aj keď si vypestujete špičkový spánkový rituál, spánok na preležanom matraci vám nijako neprospeje. Privodí vám len bolesť chrbta, neurologické problémy a ďalšie zdravotné problémy.

Článok Naučte sa spánkový rituál v 3 krokoch bol publikovaný 8. dubna 2018 v 23.15 v rubrike PR články. Autorom článku je Inzercia. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...