Zveľaďte si bývanie

Tagy:  škárovacie hmoty, epoxidové škárovačky, online nábytok

Zveľaďte si bývanie

Mať krásny, pohodový, čistý a útulný domov je základom spokojného a príjemného života. A je to jedno, či to je v modernom rodinnom dome, staršom domčeku, či bytovej jednotke na sídlisku. Domov je tam, kde je vaše srdce. Tak si ho zútulnite na svoj obraz!

Zariaďujete bývanie, alebo uvažujete o jeho vylepšení? Začnite vždy od steny, pokračujte podlahou a potom postupujte do stredu a vybavte si svoj príbytok nábytkom a vybavením. Čisté a upravené steny v príbytku sú základ. Od stien sa potom odvíja všetko ostatné vrátane vybavenia interiéru a izieb.

Čo všetko je nutné urobiť?

  • Očistiť a zlikvidovať starú maľbu
  • Odstrániť staré obklady
  • Opraviť, alebo odstrániť omietku, prípadne nahodiť novú
  • Opraviť všetky škáry a škvrny
  • Vyrovnať všetok povrch múrov
  • Napenetrovať podklad
  • Obložiť potreté pasáže múrov novým obkladom
  • Začistiť a upratať
  • Položiť podlahu, linoleum, či koberce
  • Zariadiť interiér nábytkom a zariadením

Očistenie starej maľby

Prvým krokom je maľovka, ale pred ňou je nutné steny upraviť. A to odstránením starej maľby a náteru. Tento krok sa praktizuje z toho dôvodu, že stará maľba a nátery sa zle prekrývajú. Navyše nová maľovka lepšie drží. Ale samozrejme ak nie je potrebné maľbu odstraňovať, máte to jednoduchšie a postačí starší náter len očistiť nasucho a umyť vlažnou vodou s kvapkou jari a následne opláchnuť čistou vodou. V opačnom prípade starú maľbu zlikvidujete navlhčenou špongiou, alebo štetkou.

Odstránenie starých obkladov

To nemusí byť vždy nutnosťou, záleží na tom, čo všetko renovujete a zveľaďuje. V prípade obkladov v kuchyni možno využiť aj kladenie nových priamo na staré, ale je nutné počítať s tým, že všetky skrinky a police budú potrebovať dlhšie skrutky na uchytenie. V prípade odstránenia obkladu je ideálne ho otĺcť a odstrániť hmotu okolo.

Oprava alebo likvidácia starej omietky

Staršie nátery sú zradné, a preto dobre zrevidujte kvalitu podkladu. Mal by byť pevný a nedrobiť sa, tiež je ideálne, ak je omietka drsná a kompaktná. Všetky drobiace sa časti oklepte a zbrúste. A ak je omietka v dezolátnom stave, najjednoduchšie je ju otĺcť a nahodiť znova. V súčasnosti máte možnosť jednoduchého vylepšenia pomocou škárovacej hmoty, ktorá má hydroizolačné vlastnosti, je odolná voči plesniam a veľmi dobre vyzerá.

Opraviť všetky škáry a škvrny

Pomocou tmelu zlikvidujete škáry zoškrabaním, alebo umytím mydlovou vodou zase škvrny. V prípade plesne využite špeciálne protiplesňové prípravky a podľa návodu dôkladne aplikujte. Tmeliť je najlepšie kovovou stierkou a okolo stropov a trhlín si pomôcť škárovacími páskami.

Vyrovnať a napenetrovať povrch

Hrubú omietku vyrovnávajte stierkou, ale ideálne sú spomínané škárovacie hmoty, ktoré bežne dostanete kúpiť a urobia kus práce za vás, pretože nimi možno vytvoriť až 15 mm vrstvu, ktorá dobre drží. Pred maľovkou niektorých pasáží múrov je dobré spevniť a zladiť vlhkosť múrov penetráciou. Najlepšie tie časti, ktoré sú menej pevné.

Obloženie bez potrebných pasáží novým obkladom

K tomuto kroku odporúčame prizvať odborníkov, predsa len tak máte istotu, že vám obklad vydrží a bude profesionálne realizovaný. V prípade, že si chcete vypomôcť sami, využite epoxidové škárovačky, ktoré vám celú prácu zjednodušia, pretože sú hygienické, dobre sa s nimi pracuje, výborne sa čistia a sú stálofarebné.

Upratovanie, podlahy a vybavenie interiéru

To je už finálová časť zveľaďovania bývania, po ktorej príde ešte kladenie podlahy, napospol dominuje plávajúca podlaha, na druhom mieste je vinyl a na treťom sa skvejú dve stálice – koberce a PVC. Je to na vás, čomu sa prikloníte. Potom ešte zostáva vybavenie nábytkom a zariadením. Dnešná internetová doba ponúka nepreberné možnosti, ako interiér zariadiť. V pohodlí domova si môžete vyberať všetko čo potrebujete a zakúpiť si všetok nábytok online. Dovoz k vám domov je dnes samozrejmosťou. V predstihu budete informovaní o približnom čase doručenia. V prípade nákupu v cene nad 399 € je doprava dokonca zadarmo.

Zdroj foto: Domnabytku.sk; Skarujsmapei.sk

Článok Zveľaďte si bývanie bol publikovaný 20. dubna 2018 v 00.00 v rubrike PR články. Autorom článku je Pavla Jelínková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...