Dajte drevu zelenú!

Tagy:  zrubový profil, terasové dosky, drevený nábytok

Dajte drevu zelenú!

Domov, sladký domov, hlása názov 131. dielu amerického animovaného seriálu Simpsonovci. A sladký, do detailu vyladený domov môžete mať aj vy! Ako? Stavte na drevo: vonku aj vo vnútri!

Drevo je jedným z najstarších využívaných materiálov pri stavbách a vybavení našich interiérov. A medzi všetkými druhmi zhodnocovaných materiálov je najlepšie hodnoteným, dôležitým a neoceniteľným. A to ako pri využití v exteriéri, tak aj v interiéri. A treba povedať, že oprávnene, pretože patrí k prírodným, obnoviteľným aj ľahko dostupným stavebným aj dizajnovým zdrojom.

Nie je drevo ako drevo

Drevo samo má svoje špecifické vlastnosti.

  • je trvanlivé
  • tiež stálofarebné
  • dostatočne pevné
  • príjemné na pohľad
  • príma na dotyk
  • tiež krásne vonia
  • možno ho výborne udržiavať aj čistiť

A v neposlednom rade má pozitívny vplyv na ovzdušie, v ktorom sa nachádza – a to ako v exteriéri, tak predovšetkým v interiéri.

Záleží na tvrdosti aj účeloch využitia

Drevo sa člení podľa druhu stromov, tvrdosti aj využití dreva. A tak existuje drevo z ihličnatých a listnatých stromov, podľa tvrdosti máme drevo mäkké a tvrdé, no a podľa účelu sa drevo využíva na pestrú škálu produktov – na výrobu papiera a celulózy, na výrobu reziva, ako palivo, k výrobe dopravných prostriedkov (napr. lodí), ako stavebný a dekoratívny materiál, aj na výrobu nábytku.

Pre váš domov

Ako materiál pre váš domov sú dôležité posledné tri položky – stavebný materiál, dekoratívny materiál a nábytok. Dnes sú v móde zrubové stavby, kde krásne vyznie drevo ako také a dodáva domu neopakovateľný nádych. Avšak aby ste mali dom, alebo chatu zrubového charakteru, nemusíte mať celú stavbu vybudovanú zo zrubových trámov. Drevo sa využíva aj k obkladom domov zrubovými profilmi, ktoré mu dodajú efektný punc zrubu. Stačí nimi dom, chatu či chalupu zvonku obložiť. Oblý tvar zrubových profilov vytvorí po obložení stien zdanie, že váš dom je zrubom.

Pre najbližšie okolie domu aj prechod exteriéru do interiéru, je možné drevo takisto skvele využiť. Nechajte prírodu prísť za vami až k oknám domu – kúpte si drevenú terasu. Terasové drevené dosky majú svoju neoceniteľnú hodnotu nielen pre samotný materiál (drevo), ale aj pre svoje flexibilné využitie. Možno ich využiť na terasu, na medzi podlažie, aj na časti podlahy v halách, alebo inde.

A v interiéri dominantný originálny drevený nábytok, jednoducho nemá medzi ostatnými materiálmi konkurenciu. Napodobeniny dreva sa mu nevyrovnajú a iné materiály nemajú zasa jeho vlastnosti ani ten skvelý dizajn a vnútorné čaro. Tak dajte drevu zelenú a vybavte si svoj domov kúskom prírody!

Zdroj foto: Tatransky-profil.com; Nabytokmarmex.sk

Článok Dajte drevu zelenú! bol publikovaný 20. dubna 2018 v 00.00 v rubrike PR články. Autorom článku je Pavla Jelínková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...