K uprataniu domácnosti patrí aj čistá technika

Sponzorované odkazy:

K uprataniu domácnosti patrí aj čistá technika

**Máte doma upratané, stierate, vysávate a periete. Ako často sa ale venujete čisteniu elektronických gadgetov? Mobilné telefóny, tablety, notebooky, počítače, tlačiarne, televízory a monitory si tiež zaslúžia pravidelné čistenie. **

Nielen preto, že sa ich denne dotýkame a sú vraj špinavšie ako záchodové dosky. Nikto nechce pracovať a hodiny pozerať na zamastený a pochytaný monitor. Skúšali ste si niekedy nechať odborne vyčistiť klávesnicu alebo notebook? Viete, koľko vám tam časom napadá omrviniek a prachu?

V dnešnej dobe si klávesnicu jednoducho vyčistíte sami pomocou hmoty, ktorá pripomína plastelínu. Jednoducho ju povaľkáte po klávesnici a nečistoty sa do tejto hmoty nalepia.

S monitormi to je trochu zložitejšie. Bežný prach očistíme prachovkou, alebo utierkou z mikrovlákna. Nikdy však na leštenie monitora počítača, či obrazovku televízora nepoužívajte prípravok na čistenie okien. Veľmi často sa stáva, že sa ním obrazovky a monitory poškodia. Na tieto práce si bohužiaľ budete musieť zakúpiť špeciálne prípravky na čistenie monitora, či vlhčené obrúsky, ktoré sú takýmto prostriedkom napustené. Bohužiaľ však nejde o lacnú záležitosť.

Pokiaľ budete notebook, či stolný počítač čistiť, odpojte ich zo siete a vypnite, aby ste na klávesnici zbytočne nenatlačili kombináciu, vďaka ktorej budete potom mať problémy notebook používať. Určite sa vám to niekedy stalo. Pri čistení počítača nezabudnite na to, že aj v okolí chladiacich prvkov sa usadzuje prach. Najľahším spôsobom je tento prach jednoducho opatrne vysať, alebo naopak vyfúkať pomocou stlačeného vzduchu. Ak máte strach, že notebook, či počítač poškodíte, odneste ich do servisu, kde vám nánosy prachu za pár eur odstránia.

Čas od času by ste mali skontrolovať nabíjačku a ostatné káble, domáce zvieratká ich veľmi radi „ochutnajú“, mnohokrát sa stáva, že ohryzú izoláciu. Nielenže vám takýto kábel môže poškodiť zariadenie, ale nabudúce, až by sa váš maznáčik do takého kábla znova zahryzol, nemusel by to prežiť.

Článok K uprataniu domácnosti patrí aj čistá technika bol publikovaný 9. srpna 2022 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...