Užitočné bylinky, ktoré sú nenáročné na pestovanie

Sponzorované odkazy:

Užitočné bylinky, ktoré sú nenáročné na pestovanie

Ak ste v záhradkárčení nováčik, a ste rovnako ako ja skôr typ „cap záhradníkom“, iste by ste radi vedeli, aké si na záhradke vypestovať bylinky, ktoré by prežili vašu neodbornú starostlivosť a zároveň boli použiteľné v kuchyni a ako bonus by mali nejaké tie benefity pre zdravie. Prinášame vám tipy na tri bylinky, ktoré vyrastú aj úplnému začiatočníkovi s minimom snahy, avšak s istotou, že z nich budete mať úžitok.

Mäta

Mäta patrí medzi najjednoduchšie byliny na pestovanie, môže sa však pri výsadbe v otvorenom teréne rýchlo stať invazívnou „burinou“, preto odporúčame pestovať mätu vo veľkých nádobách, či vyvýšených záhonoch, ktoré majú ohraničený okraj. Najlepšie, keď ich umiestnite na slnko, či maximálne do polotieňa. Kontajnerové rastliny, ktoré dávajú prednosť bohatej, vlhkej pôde – ako je napríklad mäta, by mali byť každé dva týždne hnojené univerzálnym hnojivom. Pokiaľ chcete mať „bio“ mätu, určite vám vyrastie aj bez neho, ale zasaďte ju do kvalitnej zeminy. Pravidelná úroda podporí rast nových lístkov a veľké zhluky rastlín, by sa mali minimálne každé dva roky pretrhať, aby sa udržala sila a kvalita rastliny. Mäta vám v polovici leta ozdobí záhradku svojimi kvetmi, podľa druhu kvitne bielo, ružovo, či ľahko lila farbou.

Mäta pieporná je najobľúbenejším druhom na sadenie pre kulinárske účely. Hodí sa pre dochucovanie jahňacieho mäsa, ako aj na výrobu mätových želé a omáčok. Mäta pieporná sa skvele hodí aj pre domáce liečenie – upokojuje myseľ, pomáha pri zažívacích problémoch, urýchľuje trávenie. A keď vám prídu hostia, namiešajte im mojito s vlastnoručne vypestovanou čerstvou mätou.

Bazalka

Bazalku máme v kuchyni všetci. Stredomorská kuchyňa by sa bez nej nezaobišla. Pridáva sa do mnohých pokrmov. Aj do tak obyčajného caprese šalátu je čerstvá bazalka nutnosťou. Na všetky cestoviny sú lístočky bazalky pomyselnou čerešničkou na torte.

Ak chcete dosiahnuť optimálneho rastu a chuti bazalky, umiestnite rastliny na miesto plné slnka v kvalitnej zemine. Udržujte rastliny dobre zavlažené, každých 10 dní ich môžete prihnojiť. Keďže je bazalka pôvodom z tropickej Ázie, vysádzajte bazalku von, až keď prestanú byť ranné mrazíky. Čím častejšie budete bazalku žať a ostrihávať, tým viac chutných lístočkov vyrastie. Nezabudnite odstrániť kvety hneď, ako sa objavia, inak prestanú nové lístky rásť a rastlina sa bude chcieť vytiahnuť skôr do výšky. Keď sa o bazalku budete dobre starať, vydrží vám až do prvých jesenných chladných dní. Bazalka sa užíva pri bolestiach a kŕčoch, pre zlepšenie trávenia a na nadúvanie. Bazalka pravá podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a chuť k jedlu. Pomáha pri nespavosti, migrénach, alebo strate rovnováhy hlavy. Má tiež upokojujúce účinky a látky v nej obsiahnuté vám pomôžu navodiť dobrú náladu. Bazalka sa predtým užívala ako afrodiziakum. Mamičky, ktoré majú problém pri dojčení, ocenia bazalku tiež – podporuje tvorbu materského mlieka.

Šalvia

Sušená šalvia často chutí silno, horko a niekomu môže byť jej vôňa nepríjemná, ale čerstvá šalvia má ľahkú, aromatickú – až ľahko citrónovú chuť. V črepníkoch, alebo záhonoch má šalvia najradšej stanovište na priamom slnku. Šalvia nie je príliš náročná na druh zeminy. Šalvia dorastá približne do výšky okolo 60 centimetrov. Svojimi príjemne sivozelenými lístočkami, dokáže byť okrasou záhradky. V čase, keď kvitne, ponúkne fialovo modré kvietky, ktoré príjemne voňajú. Na začiatku jari ju nezabudnite zastrihnúť, aby sa vám urodila. Na zimu ju môžete schovať v kvetináčoch, v nevykurovanej verande, alebo v garáži.

Aké sú výhody šalvie pre zdravie? Nie je ich málo. Rovnako ako vyššie spomínané „kolegyne“ je šalvia dobrou bylinkou pre zažívanie. Robia sa z nej najrôznejšie odvary a kloktadlá – na bolesť v krku, afty, na kloktanie po dentálnych zákrokoch. Osviežuje dych. Potieranie a kúpele v šalvii pôsobia antimykoticky, na lupiny a ďalšie kožné problémy. Šalviu ocenia dámy, ktoré trápi nadmerné potenie v období prechodu, pôsobí proti nadmernému poteniu. Na rozdiel od bazalky, ktorá podporuje tvorbu materského mlieka, sa šalvia predtým používala k zastaveniu laktácie. Šalviu by tak nemali užívať tehotné a dojčiace mamičky.

Foto: Pixabay.com, Pinterest.com

Článok Užitočné bylinky, ktoré sú nenáročné na pestovanie bol publikovaný 20. března 2021 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...