Divoké kvety - prečo a ako ich pestovať u vás na záhrade?

Sponzorované odkazy:

Divoké kvety - prečo a ako ich pestovať u vás na záhrade?

V našich článkoch sme si už písali o tom, že je dôležité v našich záhradách ponúknuť priestor včielkam, motýľom a ďalším prirodzeným obyvateľom našich lúk. Veľa ľudí sa už inšpirovalo a aspoň kúsok záhradky nechávajú „ladom“ pre najrôznejších návštevníkov. A to je veľmi dobre. Aj veľké mestá odpúšťajú od starostlivo zostrihaných trávnikov a vysádzajú divoké kvety, aby aspoň takto prilákali do mesta život.

Ak je vám ľúto mať na takom mieste iba prerastenú trávu a zbytočne čakáte, kým sa tam objavia margaréty a modré zvončeky, môžete prírode trošku pomôcť a pôvodné divoké kvety na svoju záhradu vysadiť. Nebojte, nie je to žiadna vyššia dievčenská, stačí kúpiť tie správne semienka. Opeľujúci hmyz vám za takú snahu bude naozaj vďačný. Nezabudnite v blízkosti svojej „mini lúky“ umiestniť aspoň malú nádobu, náustok a miesto, kde si bude môcť hmyz oddýchnuť, napríklad nejaký ozdobný kameň, alebo im s deťmi vyrobte vo voľnom čase hmyzí domček.

Nemusíte pôdu na výsadbu zložito pripravovať a rýľovať, divoké letničky a trvalky majú výhodu, že sa ľahko uchytia. Zasaďte napríklad divoký mak, zvončeky, srdcovku, drieň, margaréty, náprstník, špargľu, mesačník, kohútik, slez, šalviu, nevädzu, oman pravý, či mačku alpskú. Uvidíte, že sa vám pripomenú detské roky, keď ste s kamarátmi behali bosí po lúke.

Ak chcete takej divokej záhradke dodať trochu vzhľadu, vysádzajte vyššie, stredné a nízke divoké kvety v určitom poradí, aby bola divoká záhradka nielen krásne farebná, ale mala aj nejakú textúru. Keď nasadíte semienka jedno cez druhé, bude to celé pôsobiť príliš chaoticky. Na roh takého kúsku záhradky pridajte nejaký voňavý ker, napríklad divoké plané ruže, orgován, či bazu. Uvidíte, že budete mať na svojej záhradke tie najkrajšie motýle tento rok vy.

Kde semienka zohnať? Internetové obchody ponúkajú semienka divokých kvetov, dokonca si môžete vybrať zo zmesí vhodných do tieňa, ale aj na slnečné stanovištia, ľahko si tak pre svoju záhradu vyberiete tie najlepšie.

Článok Divoké kvety - prečo a ako ich pestovať u vás na záhrade? bol publikovaný 20. dubna 2024 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...