Prečo je dôležitá jedáleň, alebo aspoň jedálenský kútik?

Sponzorované odkazy:

Prečo je dôležitá jedáleň, alebo aspoň jedálenský kútik?

Nie všetci patria medzi šťastlivcov s obrovským domom, ktorý disponuje izbami navyše. Tam sa jedáleň bude budovať jedna radosť. My menej šťastní si budeme musieť vystačiť s jedálenským kútom v kuchyni, v horšom prípade v rámci obývačky. Myslíte si, že vám dve barové stoličky v kuchyni, či obed na rýchlo zjedený na sedacej súprave v predklone pri konferenčnom stolíku dokáže ponúknuť rovnaký zážitok zo stolovania, ako samostatná jedáleň? Potom ste na omyle!

Existuje množstvo dôvodov, prečo je stolovanie vo vyhradenom priestore. Nielen pre vaše zažívanie a sociálnu interakciu v rámci rodiny, ale aj pre samotný pocit z pokrmu.

Jedálenský priestor, ak nemáte samostatnú miestnosť, ktorú by ste mohli prerobiť na jedáleň, vytvoríte ľahko, ak vo vašom dome, či byte máte aspoň jeden voľný kútik. Ak je vás doma málo a zriedka k vám chodia návštevy na večeru, bude vám stačiť okrúhly stôl s rozkladacou doskou (pre prípad návštevy), štyri stoličky a máte jedálenský kút na svete.

Extra veľké stoly sa hodia pre rodiny, ktoré majú veľa členov, alebo také, ktoré veľmi často organizujú rodinné stretnutia a oslavy. Bežná rodina ich príliš nevyužije. Obrie stoly však budú vyžadovať samostatnú jedáleň. Taký veľký stôl by vám v bežnom panelákovom byte bol iba pre zlosť.

Jedálenský kútik by ste mali aspoň vizuálne oddeliť od zvyšku miestnosti. Buď v tomto kútiku inak vymaľujte, použite odlišnú tapetu, alebo paraván. V jedálenskom kútiku by nemalo chýbať príjemné osvetlenie. Pokiaľ nemáte samostatnú jedáleň, určite nad svojim jedálenským stolom nebudete mať stropné osvetlenie. Môžete improvizovať a na stôl umiestniť sviečky, na stenu zavesiť nástenné lampičky, alebo ak nechcete riešiť elektrikára, zakúpte novú stojaciu lampu – výhodou bude, pokiaľ bude mať funkciu stmievania, či niekoľko spôsobov zapnutia. Budete tak môcť zapnúť náladové osvetlenie pre romantickú večeru pri sviečkach.

Do jedálne sa hodia veselé teplé farby, ktoré podporujú chuť do jedla a rozprávanie sa s rodinou. Oranžová, žltá, červená, skúste sa inšpirovať španielskymi jedálňami. Jedáleň môžete ozvláštniť aj vkusnými obrazmi, na stôl umiestnite kvalitné textilné obrúsky, svietnik, vázu s čerstvými kvetmi. Na škodu nebude ani kvalitná súprava na dochutenie potravín.

Článok Prečo je dôležitá jedáleň, alebo aspoň jedálenský kútik? bol publikovaný 28. ledna 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...