Životadárnou vodou treba šetriť aj v záhradkách

Sponzorované odkazy:

Životadárnou vodou treba šetriť aj v záhradkách

Voda je dôležitá pre prežitie nielen nás ľudí a domácich maznáčikov, ale aj pre všetky rastliny v našej záhrade. Je s ňou treba šetriť – jedným z dôvodov je zvýšenie ceny všetkých energií, ale ďalším dôvodom sú súčasné vysoké teploty. Však sa len okolo seba pozrite. Potoky a riečky majú hladinu pod dlhodobým priemerom, aj všetky menšie jazierka takmer zívajú prázdnotou.

Preto sme si pre vás dovolili spísať zoznam nápadov, vďaka ktorým na záhrade vodu ušetríte a pomôžete tak svojej peňaženke, ale predovšetkým prírode.

Krásna záhradka bez nedostatku vody je nezmysel. Vyhnite sa však tomu, aby ste sebecky dvakrát denne kropili svoju záhradu hadicou. V tomto prípade nejde o spotrebu vody, ale skôr o plytvanie pitnou vodou, ktorej býva v lete nedostatok, v niektorých miestach je aj oveľa menší tlak vody.

Tiež nezalievajte vašu záhradu v najväčšej horúčave popoludní – voda sa nestihne vsiaknuť do pôdy a rýchlo sa odparí – bez akéhokoľvek úžitku pre vaše kvety a rastliny. Radšej sa zalievaniu venujte skoro z rána, či večer. Predsa len nie je v tejto dobe tak teplo, býva tieň a rastliny budú môcť z vlhkej zeminy čerpať vlahu po celú noc (deň).

Zavlažovacie systémy

V dnešnej dobe sú obľúbené najrôznejšie automatické a robotické systémy, nie inak je to pri zavlažovaní. Pokiaľ premýšľate o zaobstaraní zavlažovacieho systému na vašu záhradu, dobre to zvážte. Nielenže vám stúpne spotreba vody a elektriny, ale rozhodne sa nejedná o ekologické správanie. Keď už budete automatický zavlažovací systém kupovať, dbajte na to, aby bol účinný a dokázal šetriť vodou. Zaplaťte si tiež odbornú inštaláciu, je dôležité, aby sprinklery boli v správnej výške, inak zavlažovanie nebude účinné.

Udržujte vlahu na záhrade

Oveľa lepším spôsobom ako neustále zavlažovanie, je vymyslieť na záhrade systém, ktorý vám pomôže vlahu udržať. K tomu vám pomôže trošku vyššia tráva, nemusíte ju kosiť každý týždeň. Alebo mulč pridaný na záhony ku kvetom. Vďaka mulčovaniu znížite odparovanie vody. Mulč pridajte nielen ku kvetom, ale aj ku kríkom a stromom.

Trávnik

V lete často dochádza k zožltnutiu trávnika. Najmä pokiaľ máte naozaj veľkú záhradu, je nezmysel ju každý večer polievať. Vďaka tomu, že bude váš trávnik trochu vyšší, budete môcť ľahšie proti zožltnutiu bojovať a nebudete musieť trávnik tak často zavlažovať.

Výber kvetov

Pokiaľ ešte len záhradu plánujete, vyberajte kvety, ktoré môžu rásť aj v suchšom prostredí. Ušetríte si veľa práce, nervov a peňazí.

Dažďová voda

Samozrejmosťou by malo byť rozmiestnenie najrôznejších nádob na zachytávanie dažďovej vody. Po prvé je zadarmo a za druhé mäkká dažďová voda lepšia pre vaše rastliny.

Článok Životadárnou vodou treba šetriť aj v záhradkách bol publikovaný 22. července 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...