Ako vybrať tú správnu prikrývku

Sponzorované odkazy:

Ako vybrať tú správnu prikrývku

S prichádzajúcou jeseňou a zhoršujúcim počasím, sa v posteli nezaobídeme bez kvalitnej prikrývky. Prikrývka neslúži len na to, aby naše telo držala v noci v teple. V dnešnej dobe sa vyrábajú aj špeciálne prikrývky, ktoré pomáhajú k ľahšiemu zaspatiu, znižujú napätie a úzkosť. Navyše kvalitná prikrývka zmení vzhľad našej spálne.

Prikrývku pre alergikov vyberajte starostlivoPrikrývku pre alergikov vyberajte starostlivo

Na trhu dostanete ľahké letné prikrývky, teplé zimné, taktiež aj prikrývky, ktoré sú vyrobené z dvoch kusov, kedy sa dá jedna oddeliť a použiť ako letnú, či ako núdzovú prikrývku pre hostí. Prikrývky majú rôznu štruktúru, z ktorej si môžete vybrať, od jemnej bavlny po ťažkú hrejivú vlnu.

Odborníci odporúčajú, aby ste mali na spanie v spálni skôr nižšiu teplotu, o to viac oceníte, keď vaša prikrývka bude krásne hrejivá, aby vás v noci nebudilo to, že je vám chladno.

Výber správnej veľkosti

Keď si kupujete prikrývku do postele, vyhľadajte takú, ktorá zakryje matrac a bude ju niekoľkými centimetrami navyše presahovať, aby vám zakrývala celé telo. Hoci sa veľkosť prikrývok u jednotlivých značiek líši, je len na vás akú veľkosť prikrývky preferujete. Či s partnerom oceňujete spoločnú francúzsku prikrývku, alebo radšej máte každý svoju. Tiež si zmerajte, či obliečky, ktoré máte doma, budú k vašej novej prikrývke pasovať. Obliečky, ktoré sú väčšie ako prikrývka vnútri, vyzerajú veľmi neporiadne a nepekne.

Materiál

Pri výbere prikrývky je dôležitý materiál. Materiál – bavlna? Vlna? Hodváb? Syntetický? To je len na vás. Existujú aj prikrývky plnené pravým husacím a kačacím perím, na to si ale dajte pozor, ak zdieľate domácnosť s alergikom. Už pri výbere prikrývky myslite na to, či bude jednoduché ju udržiavať. Môže sa prať aspoň na šesťdesiat stupňov, alebo je nutné ju odniesť do čistiarne, aby sa zbavila nečistôt a roztočov? To je záťaž pre rozpočet. A predovšetkým pre malé deti voľte prikrývky, ktoré budete môcť ľahko doma vyprať v práčke.

Ročné obdobia

Bavlnené prikrývky sú ideálne pre letné, jarné a jesenné mesiace, ťažké vlnené môžu byť použité počas zimy. Výhodou bavlny je jej mäkkosť, priedušnosť a údržba.

Fleece je mäkký, extra teplý, je synonymom pre prikrývky vyrobené z vlny. Tkanina dobre odvádza vlhkosť, takže je to najlepší typ zimnej deky do detskej postieľky.

Akryl a polyester sú najbežnejšie syntetické tkaniny používané na výrobu prikrývok. Tieto látky neprepúšťajú vlhkosť. Prikrývky vás dostatočne zahrejú, ale budú tiež vyžadovať pravidelné čistenie, pretože sa rýchlo prepotia a viac zadržujú prach a nečistoty.

Článok Ako vybrať tú správnu prikrývku bol publikovaný 6. října 2020 v 06.45 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...