Ako sa zbaviť zažltnutých škvŕn na vankúšoch a prikrývkach?

Sponzorované odkazy:

Ako sa zbaviť zažltnutých škvŕn na vankúšoch a prikrývkach?

Aj keď máte doma vankúše a prikrývky, ktoré sa dajú prať, rovnako sa časom nevyhneme tomu, že na nich budú zažltnuté škvrny od potu. Keď máte malé deti, veľmi často sa tiež stane, že lôžkoviny sú poliate najrôznejšími tekutinami. Ako poriadne vankúše a prikrývky vyprať tak, aby na nich neboli nevzhľadné mapy.

Vankúše musíte tiež meniť

Počítajte s tým, že aj keď sa budete o vankúš riadne starať, časom ho budete musieť vymeniť. Najlepšie raz za dva až tri roky. Vo vankúši sa hromadia odumreté kožné bunky, ktoré sú doslova rajom na množenie roztočov. Ak ste alergici, mali by ste mať medzi vankúšom a obliečkou na vankúš ešte špeciálnu obliečku proti roztočom, len tak zabránite neustálemu kýchaniu a pokašliavaniu, kedykoľvek si ľahnete do postele. Navyše po rokoch používania stráca vankúš svoju mäkkosť a nadýchanosť. To sa môže prejaviť bolesťami šije a krčnej chrbtice.

Prečo vankúše žltnú?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo vankúše žltnú, ale najčastejšou príčinou týchto škvŕn je pot. Vedeli ste, že počas spánku človek vypotí až pol litra potu? Ten vsakuje do vankúšov, perín a matracov. Znie to celkom nechutne, však? Preto je dôležité prať často prestieradlá, obliečky, vysávať a vetrať matrac.

Na žltých škvrnách sa tiež podieľajú aj naše vlasy. Chodíte spať s nevyfénovanými mokrými vlasmi? Alebo si ich príliš často neumývate a máte ich mastné? To všetko zarába na problémy so škvrnami na vankúšoch. Niektoré ženy čas od času zaspia neodlíčené a fľaky od make-upu idú tiež veľmi zle vyprať.

Ako odstrániť žlté škvrny z vankúšov

Musíte prať vankúše dostatočne často. Platí pravidlo, že čím staršia škvrna je, tým horšie sa jej zbavíte. Pokiaľ vám deti polejú vankúš, či perinu, vyperte ich okamžite. Vankúš a prikrývku by ste mali tiež vyprať po každej chorobe, pretože v tom čase sa veľmi potíte a je tu väčšie riziko, že vznikli nové škvrny.

Na pranie vankúšov a prikrývok je dôležité mať dostatočne priestrannú práčku, do ktorej sa zmestia, aby ste si ju nepoškodili. Okrem pracieho prášku použite aj špeciálnu dezinfekčnú prísadu na pranie bielizne, budete mať istotu, že sa zbavíte choroboplodných zárodkov. Pokiaľ sú na vankúši extrémne škvrny, môžete do prania pridať aj bielidlo, či peroxid vodíka. Niekto pridáva aj jedlú sódu. Môžete namiesto predprania použiť na najhoršie škvrny sprej na odstránenie škvŕn. V drogériách sa predávajú aj pracie prostriedky na pranie bielej bielizne, väčšina gazdiniek ich kupuje na pranie záclon, aby vydržali dlho snehobiele, ale môžu sa použiť aj na vankúše a prikrývky.

Ak nebudete s výsledkom prania spokojná, môžete vankúš vyprať ešte raz. Na pranie a sušenie prikrývok a vankúšov používajte špeciálne loptičky, ktoré v práčke vankúš pomôžu lepšie vyprať a v sušičke ho naklepú a našuchoria.

Článok Ako sa zbaviť zažltnutých škvŕn na vankúšoch a prikrývkach? bol publikovaný 14. června 2022 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...