Nová záhrada? Vieme, kde začať!

Sponzorované odkazy:

Nová záhrada? Vieme, kde začať!

Pokiaľ ste vlani dostavali dom, či dokončili jeho rekonštrukciu, určite sa nemôžete dočkať, až zvelebíte aj záhradu. Pokiaľ nie ste skúsení záhradníci, tak prídete na záhradu a neviete, kde začať. Potom sa často stane, že robíte množstvo malých zbytočností, vaša práca nikde nie je vidieť a vás celá záhrada prestane baviť. Najradšej by ste ju celú vybetónovali a natreli na zeleno nech s ňou nemáte starosti. Nezúfajte! My vieme, kde začať, aby vaša nová záhrada vyzerala pekne a prestala vás privádzať k šialenstvu!

Mať novú záhradu je vlastne požehnanie z nebies! Síce si to neuvedomujete, ale môžete začať na novom nepopísanom liste papiera a uplatniť svoju kreativitu. Zriaďovať novú záhradu je naozaj veľká výzva, od trávnika po záhony, až po sadenie stromov a kríkov – to všetko vás čaká. Pre netrpezlivých – máme pre vás zlú správu, určite záhradu nezariadite počas mesiaca, ako tomu býva v programoch o prerábaní záhrad. Avšak keď na vašu záhradu budete pozerať ako na projekt, ktorého výsledky vás budú sprevádzať po celý život, zmení sa váš prístup k celej záhrade. A nebojte, nemusí byť práve všetko úplne perfektná prvú sezónu, chybami sa človek učí.

Kde začať…

S kľudom, postupne a v zodpovedajúcom oblečení a s dostatkom trpezlivosti a nástrojov. Minimálne by ste mali mať čižmy, rukavice a nejaké tie motyčky, rýľ, krompáč, záhradné nožnice, kladivko, kliešte a skrutkovač. O tom, ako vybrať správne vybavenie pre záhradníkov sme na našom webe už písali, takže to ľahko dohľadáte.

Než si vyhrniete rukávy a pustíte sa do bezhlavého sadenia, urobte si kávu a s partnerom sa pobavte o koncepte záhrady, budete robiť pergolu, záhradné posedenie, budete mať bazén, či záhradné jazierko. Kam budete chcieť umiestniť záhony, kam relaxačný kútik? Budete rúbať/sadiť stromy? Veľa ľudí tento krok neurobí a potom dookola presádzajú kvety, ktoré im bránia v ďalšom projekte. Nechajte si dostatok času a sledujte, kde vychádza, zapadá slnko, kde je najviac horúco počas poludňajšieho žiaru. To je dôležité vedieť, kvôli výberu jednotlivých druhov rastlín a plodín na sadenie a na výber miesta na záhony.

Vo voľnom čase sledujte weby o záhradkárčení, pozerajte videá na YouTube, čítajte, prezerajte inšpiráciu – napríklad na Pintereste, zaručujem, že tam nájdete tipy snáď na všetko, čo vás napadne – od výroby malého záhradného jazierka, po nezvyčajné chodníčky, domčeky po škriatkov, výrobu pergoly, či záhradného domčeka! Stačí zadať gardening tips, alebo čokoľvek konkrétne v angličtine a máte o hodiny inšpirácií postarané. Pozor! Ľahko sa na tom stanete závislými. Samozrejme môžete na Pintereste hľadať aj v češtine, alebo slovenčine, ale z mojich vlastných skúseností môžem odporučiť hľadať kľúčové slová v angličtine, vyjde vám oveľa viac tipov.

Než sa vydáte do záhradníctva pre sadenice a semienka, zistite, akú pôdu na svojej záhrade máte. Je možné, že po stavbe domu bude pôda nekvalitná a budete si musieť úrodnú zeminu kúpiť. To nie je problém, ak budete chcieť ušetriť, zvoľte vyvýšené záhony, do ktorých umiestnite vetvy a pod. a navrch nakúpite zeminu vo vreciach, vyjde to lacnejšie, než si nechať doviezť plnú tatru zeminy. (Ak sa však nechystáte záhradkárčiť naozaj vo veľkom) Zo záhrady tiež odstráňte odpadky, zbytočné kamene, burinu, nevzhľadné kríky, vetvy a pod. Môžete zasadiť trávnik na miestach, kde nebudete mať záhony nech sa zatiaľ na záhrade „aspoň niečo deje“.

Zistite, akým spôsobom budete rastliny zalievať, máte vonkajšiu hadicu s prístupom k vode? Pokiaľ nie, zavčas na záhradu umiestnite nádoby na vodu. Zriaďte si miesto, ktoré časom premeníte na kompost – čím skôr to urobíte tým lepšie, pretože budete kam mať dávať zvyšky nielen z domu, ale pri prerábaní záhrady budete mať naozaj veľa odpadu, ktorý patrí práve do kompostu.

A nezabudnite si zaobstarať zatiaľ aspoň lavičku, nech máte na záhrade kde po náročnej práci odpočívať!

Článok Nová záhrada? Vieme, kde začať! bol publikovaný 27. dubna 2024 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...