Ako sa starať o hortenzie?

Sponzorované odkazy:

Ako sa starať o hortenzie?

Hortenzie sú kráľovné letných záhrad. Sú známe svojimi obrovskými kvetmi, napriek tomu sú to veľmi krehké a chúlostivé kvety. Predovšetkým nesprávna zálievka a prízemné mrazíky vám môžu hortenzie poškodiť.

Pestovanie hortenzií začína už v obchode, vyberajte také, ktoré sú na prvý pohľad zdravé, nemajú nahnité listy ani kvety, ich lístočky by mali byť jasne zelené. Vyvarujte sa kvetov, ktoré majú na lístkoch, či kvetoch hnedasté škvrny.

Ako pestovať hortenzie vo vašej záhrade

Hortenzie vysádzajte na jar alebo na jeseň. Avšak v čase, keď nie sú mrazíky. Ak si chcete hortenzie zasadiť v lete, aj keď je to nezvyčajné, vyberte si obdobie, kedy bude chladnejšie. Nikdy nesaďte hortenzie na miesto, kde celé dni praží slniečko, najlepšie sa im bude dariť v polotieni. Nesaďte príliš tesne pri sebe, alebo na záhon, na ktorom ich budú utláčať iné kvety. Hortenzie potrebujú dostatok priestoru. Zloženie pôdy ovplyvňuje, aké hortenzie sa vám podarí vypestovať. Na ružové použite viac kompostu, pri modrých a bielych by mal byť pomer piesku, kompostu a zeminy podobný.

Ak budete presádzať hortenzie z kvetináča do záhona, pridajte na dno dieru, do ktorej budete kvet vsádzať trošku hnojiva s vysokým obsahom fosforu, zakryte zeminou a zalejte. Hortenzie sa budú vyžívať v zmesi zeminy s pieskom, prípadne v ílovitejšej pôde. Tiež majú rady dostatočnú vlhkosť. So zálievkou to však nesmiete prehnať, stačí, že bude pôda vlhká, v kalužiach sa im dariť nebude a zhnijú vám. Ak máte v pláne si hortenzie zasadiť zo semienok, obrňte sa trpezlivosťou, rastú veľmi pomaly.

Keď sa objavia prvé mrazíky, nezabúdajte hortenzie prikrývať, aby vám ich mráz nespálil. V zime hortenzie ocenia ochranu pomocou mulča.

Rezané hortenzie vydržia vo váze aj dva týždne, sú vhodné do kvetinových väzieb, ale dokážu skrášliť váš stôl aj v jednodruhovej kytici. Skvele vyzerajú v plechových a smaltovaných džbánkoch po babičke, ktoré im dajú punc starodávnosti. Pre svoje bohaté kvety sú hortenzie jednými z najobľúbenejších kvetov v našich záhradách, aj keď vyžadujú náročnejšiu starostlivosť a pravidelné zalievanie.

Článok Ako sa starať o hortenzie? bol publikovaný 6. června 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...