Kde v domácnosti uchovávať lieky?

Sponzorované odkazy:

Kde v domácnosti uchovávať lieky?

Viete, ako v domácnosti uchovávať lieky, ako si zorganizovať lekárničku a prečo by ste nemali lieky skladovať v kúpeľňovej skrinke? Prečítajte si náš článok, ktorý vám so skladovaním medikamentov poradí.

Málokto je tak zdravý, že nemá doma ani žiadne doplnky stravy, alebo iba dezinfekciu, náplasť a obväzy. Základnú lekárničku, pre prípad, že by u vás doma došlo k úrazu, mal by mať naozaj každý. V dnešnej pandemickej dobe by nemali chýbať ani lieky na zrážanie teploty a sirup na kašeľ.

Veľmi častým nešvárom v našich domácnostiach je to, že základné lieky skladujeme v kúpeľňovej galérii v skrinke za zrkadlom. To sa môže zdať pohodlné, pri večernej (rannej) hygiene máte lieky, ktoré beriete denne po ruke. Ale liekom to vôbec nesvedčí. Drvivá väčšina liekov a doplnkov stravy má v príbalovom letáčiku uvedené, že sa majú skladovať na tmavom a suchom mieste, ktorým kúpeľňa rozhodne nie je, pretože pri každom kúpaní je vo vzduchu zvýšená para a vlhkosť.

Niektoré lieky sa dokonca musia uchovávať v chladničke. Tam je pre nich najvhodnejšie miesto niekde uprostred, nie príliš blízko steny chladničky, nikdy nepatria do dverí, kde nie je konštantná teplota. Ak máte doma malé deti, radšej umiestnite lieky čo najvyššie, aby na ne deti nedosiahli. To isté platí aj o liekoch skladovaných v nočnom stolíku. Veľa žien užíva antikoncepciu, ktorú si berú pred spaním, preto majú plátky s antikoncepciou v nočnom stolíku, ale ten je nízky a väčšina detí ho otvorí hneď, ako sa naučí chodiť. Tam rozhodne žiadne lieky, ani mastičky na boľavý chrbát nepatria.

Kam s nimi?

Túto Nerudovskú otázku za vás nevyriešime, ale určite by lekárnička mala byť mimo dosahu detí, na suchom mieste, najlepšie s bezpečnostným uzáverom, ktorý malé deti neotvoria. Existujú špeciálne kufríky, v ktorých si všetky lieky ľahko roztriedite. To môžete urobiť podľa toho, kto lieky užíva, alebo na aké zdravotné problémy sú lieky určené. Rozhodne taký kufrík nepatrí ani do kuchynskej linky, pretože aj tam sa hromadí para.

Ďalším kritériom pre roztriedenie liečiv môže byť to, či sú lieky na predpis, alebo vitamíny, ktoré užívate každý deň.

Pred tým, než sa vydáte do obchodu, aby ste zaobstarali špeciálnu škatuľku, či kufrík na lieky, mali by ste lieky pretriediť. Preexpirované vyhoďte, rovnako tak tie, ku ktorým chýba škatuľka a príbalový leták a vy už ani neviete, na čo boli určené. Veterinárne lieky, ako vitamíny pre vašich štvornohých miláčikov, lieky na predpis a tabletky proti blchám a na odčervovanie držte zvlášť a najlepšie na inom mieste, než lieky pre vašu rodinu. Aby sa náhodou nestalo, že omylom použijete veterinárny prípravok. Nikdy nepoužívajte lieky na predpis, ktoré boli predpísané niekomu inému, ani si bez vedomia lekára neberte nedobrané antibiotiká. Rovnako tak by ste nemali kamarátke predávať antikoncepciu, ktorá bola predpísaná vám.

Lieky, ktoré už doma nechcete, zabaľte do igelitového vrecka, prelepte izolepou a odneste do najbližšej lekárne, kde ich odborne zlikvidujú. Nikdy lieky nevyhadzujte do komunálneho odpadu, ani ich nevyhadzujte do toalety.

Článok Kde v domácnosti uchovávať lieky? bol publikovaný 1. ledna 2022 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...