Potrebujete vypratať dom alebo byt?

Sponzorované odkazy:

Potrebujete vypratať dom alebo byt?

Budete sa sťahovať, či ste zdedili dom plný zbytočností a potrebujete ho pred jeho predajom vypratať? Len vidíte tú spúšť a ani neviete, kde začať? Pred tým, než sa psychicky zrútite, prečítajte si náš článok, ktorý prináša tipy na vypratanie domu, ktoré vám uľahčia prácu.

Iste viete, že prenájom a odvoz kontajnera s odpadom je veľmi drahou záležitosťou, ale aj vám to uľahčí veľa práce. Zakaždým odvážať odpad na zberný dvor, keď naplníte vlek za automobil, vás bude stáť veľa drahocenného času, síl a tiež pohonných hmôt. Keď si prenajmete kontajner, nebudete mať problémy s veľkoobjemovým odpadom. Skôr, než sa vydáte vypratať dlho opustený dom, pripravte si ochranné prostriedky, rukavice, aspoň tie jednorazové, pri zametaní použite respirátor, pokiaľ sú v dome krysy a myši, mohli by ste dostať napríklad leptospirózu, či inú nepeknú chorobu.

Určite sa tiež nezaobídete bez dezinfekčných a čistiacich prostriedkov. V dome najskôr riadne vyvetrajte, ak sú na stenách plesne, mali by ste mať respirátor a vetrať po celú dobu vypratávania.

Keď sa v takom dome rozhliadnete, môže sa vám chcieť plakať, chytá vás záchvat paniky a vôbec neviete, kde začať. Vezmete pár krabíc, ktoré ledabolo naplníte neporiadkom, ale nič neubudne. Musíte si stanoviť plán upratovania. Je len na vás, či pre vás bude príjemnejšie upratovať miestnosť po miestnosti, alebo sa najskôr rozhodnete vyhádzať všetok nábytok a potom upratovať menšie drobnosti, aby ste mali viac miesta na prácu.

Nerobte veľa činností naraz, budete rýchlo unavení. Radšej si napíšte na papier, čo budete v ten daný deň robiť a držte sa plánu. Požiadajte o pomoc priateľov a rodinu. Uvidíte, že vám pôjde práca rýchlejšie od ruky.

Najľahšie obvykle býva, pokiaľ najskôr vypracete kúpeľne a toalety, tam predsa len nebýva toľko neporiadku. Budete mať pocit, že už sú niektoré miestnosti v dome hotové. Navyše sa budete môcť v kúpeľni osviežiť a umyť. Nemôžete však začať odnášať vybavenie a nábytok, pokiaľ je na chodbách a pri vstupných dverách neporiadok. To by malo byť prvé, čo urobíte. Vypracte miesta, kadiaľ potrebujete chodiť a nosiť ťažké veci. Predídete tak úrazom.

Ak nemáte k veciam a nábytku v dome žiadny emocionálny vzťah, pôjde vám vypratávanie rýchlo, pretože jednoducho všetko vyhodíte. Ak sa tam nachádzajú veci osobnej potreby, albumy, rodinné fotky, zbierky kníh, známok, najrôznejšie spomienkové predmety, bude to zložitejšie. Pri vypratávaní rozhodne nie je čas na prezeranie a preberanie takýchto drobností. Vypracte si miestnosť, alebo aspoň kút, kam do krabíc umiestnite presne tieto veci, ktoré „by ste si mohli chcieť nechať“ a jednoducho ich tam dávajte. Neskôr sa k nim môžete vrátiť.

Ak máte pomocníkov, hneď ráno si rozdajte úlohy, aby každý vedel, čo má robiť, aby ste si pri vypratávaní neprekážali, nezabudnite tiež zariadiť občerstvenie, nechajte si doviezť obed, aby ste sa zbytočne nezdržovali, pri vypratávaní dochádza často k oderom a odreninám, bude sa vám tak hodiť malá lekárnička s dezinfekciou, náplasťami, prípadne obväzmi. Hlavne nezúfajte, aj keď sa vám môže zdať, že ste zavalení neporiadkom, určite to čoskoro zvládnete!

Článok Potrebujete vypratať dom alebo byt? bol publikovaný 18. února 2023 v 07.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...