Ako vybrať skriňu do detskej izby

Ako vybrať skriňu do detskej izby

Ak sa dáte do vybavovania detskej izby, musíte počítať s tým, že nábytok do detskej izby má svoje špecifiká a požiadavky týkajúce sa materiálu, kvality aj spracovania. Inak to nie je ani v prípade detských šatníkových skríň. Poďme sa pozrieť na to, čo by ste pri výbere skrine rozhodne nemali zanedbať.

Skôr, ako sa dáte do nakupovania, dobre si premyslite, o vlastne potrebujete zadovážiť. Na trhu sú dostupné najrôznejšie riešenia, od vstavaných skríň, cez samostatne stojacie skrine až ku skriniam zabudovaným v stene alebo v multifunkčnej posteli.

Typ skrine samozrejme závisí aj na priestore, ktorý máte. Problémy s miestom môže vyriešiť rohová skriňa, ktorá zapadne do rohu detskej izby alebo skriňa so zasúvacími dverami. Obľúbeným riešením sú aj detské poschodové postele so stolom a skriňou.

Nemenej dôležitý je aj dizajn, o tom by malo spolurozhodovať aj Vaše dieťa. Myslite však na to, že čím neutrálnejší dizajn vyberiete, tým dlhšie Vám skriňa vydrží.

1. Parametre

Skrine pre deti sú síce veľmi podobné tým do spálne alebo do predsiene, ale v niektorých veciach sa líšia. Svojimi parametrami sú prispôsobené potrebám detí, umožňujú tak deťom jednoduchú obsluhu bez pomoci rodičov. Je dôležité, aby si dieťa pohodlne sňalo veci z vešiaka alebo z police.

Skrine musia byť dostatočne veľké, aby sa do nich okrem oblečenia vošli aj ďalšie drobnosti a hračky. Pamätajte, že čím väčšiu skriňu do izby zadovážite, tým menej vecí sa bude povaľovať po izbe.

Vnútorné usporiadanie skríň môžete mať policové, šatníkové alebo kombinované. Práve kombinácia tyčového a policového usporiadania je najobľúbenejšia u dievčat, zatiaľ čo chlapci preferujú policové usporiadanie.

2. Bezpečnosť

Skriňa musí mať správne začistené hrany, pevno utiahnuté skrutky a jej konštrukcia musí byť celkovo pevná, aby vydržala vystrájanie malých loptošov. Stabilitu skrine môžete zabezpečiť aj jej priskrutkovaním k stene. Na rohy možno použiť gumené krytky, ktoré stlmia prípadný náraz.

Vnútorné usporiadanie skrine je nemenej dôležité. Police by mali byť prispôsobené veľkosti dieťaťa, je dôležité, aby sa k veciam dostalo aj bez stúpania na stoličku alebo na nižšie police. V ideálnom prípade u menších detí zabudnite na nadstavce na skriňu, tie zvyšujú riziko úrazu hneď niekoľkonásobne. Nevhodné sú aj sklenené dvere a police, do izby malých detí nezaobstarávajte ani dvierka so zrkadlom.

Vy i Vaše deti dozaista oceníte pomalé dovieranie a tlmiče dovretia, zamedzíte tak privieraniu prštekov do zásuviek aj nešetrnej manipulácii, ktorá vedie k predčasnému opotrebovaniu.

3. Materiál

Okrem toho, že treba dávať pozor na ostré rohy a ďalšie konštrukčné záležitosti, treba myslieť aj na materiál, z ktorého je šatníková skriňa vyrobená. Najčastejšie sa používa drevený masív a LTD dosky. Tie sa vyrábajú v mnohých farebných vyhotoveniach a dávajú Vám veľa možností pri výbere dizajnu.

Každý z týchto materiálov má svoje výhody aj nevýhody. Drevo je trvanlivé a každý kus je originál, ale oveľa horšie z neho budete odstraňovať škrabance a ryhy. Oproti tomu nábytok z lamina sa Vám bude udržiavať ľahšie a je celkovo odolnejší proti mechanickému poškodeniu.

Či už sa rozhodnete pre drevo alebo laminát, vždy dbajte na to, aby nábytok do detskej izby mal certifikáty o neškodnosti použitých materiálov a náterov.

Väčšiu životnosť skrine Vám zabezpečí aj investícia do kvalitných pántov a úchytiek, do zásuviek zaobstarajte kovové pojazdy.

4. Dizajn

Ak už ste si vyjasnili, aké parametre má mať skriňa, z akého materiálu má byť vyrobená, a ste si istí, že je bezpečná, potom je na rade dizajn. V dnešnej dobe výrobcovia ponúkajú najrôznejšie dizajny šatníkových skríň, ktoré sa štýlovo hodia do princeznovských izieb aj do izieb pre pretekárov. Lacnejším a dlhodobejším riešením je však zadováženie klasickej skrine a jej doladenie pomocou samolepiek a tapiet. Prípadne môžete zadovážiť skriňu s farebnými výmennými dvierkami.

Článok Ako vybrať skriňu do detskej izby bol publikovaný 31. července 2019 v 23.00 v rubrike Nábytok. Autorom článku je Inzercia. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...