Ako vám poslúži tranzistor a čo ste o ňom nevedeli?

Ako vám poslúži tranzistor a čo ste o ňom nevedeli?

Existujú rôzne spôsoby, ako môžete využívať tranzistor. Ide o polovodičovú trojvrstvovú súčiastku, ktorá sa inak nazýva aj polovodičová trióda. Táto súčiastka sa nachádza takmer v každom elektronickom zariadení dnešnej modernej doby. Požívať ju môžete konkrétne ako spínač, stabilizátor, zosilňovač a modulátor elektrického prúdu či napätia. Ako tranzistor vyzerá a aké sú jeho vlastnosti či druhy, ktoré sú na trhu dostupné sa dozviete práve tu.

TranzistorTranzistor

Tranzistor je súčiastka, ktorá ma zvyčajne tri koncovky a ich úlohou je regulácia elektrického prúdu s vysokou intenzitou cez oveľa menší prúd. Prvé zmienky o tomto malom zariadení pochádzajú už z roku 1925, kedy bolo spozorované zosilnenie prúdu pri vhodnom kontakte rôznych kovov. Prečo sú dnes tranzistory už neodmysliteľnou súčasťou našich životov?

Súčasť integrovaných obvodov

Tranzistory ako hromadne integrované predstavujú polovodičový substrát, ktorý je základnou jednotkou integrovaných obvodov. Na jednom čipe nájdeme dnes už integrovaných aj miliárd tranzistorov.

Aké sú základné vlastnosti tranzistora?

Sú prispôsobené zmene pracovnej frekvencie. Pri vysokofrekvenčných obvodoch musia mať tranzistory menšie zosilnenie ako pri malých frekvenciách a vstupný signál by mal byť rušený výstupným signálom. Vlastnosti tranzistorov sa ďalej vzťahujú na konkrétne typy, ktoré majú rôzne využitie.

Typy tranzistorov

Základné dva typy tranzistorov sú unipolárne tranzistory a bipolárne tranzistory. Unipolárne sú tranzistory riadené poľom, kolektorový prúd sa pri nich ovláda pomocou napätia medzi riadiacou elektródou a emitorom. Unipolárny je preto, že prenos prúdu ide iba cez jeden druh nosiča náboju. Medzi nimi nájdete tranzistory s kanálom (priechodom) typu N, tranzistory s kanálom typu P, viackanálové tranzistory alebo aj tranzistorové súčiastky MOSFET. Pri bipolárnych tranzistoroch nájdete napríklad jednoprechodové tranzistory, komplementárne tranzistory a tranzistory Darlington. Ďalšie tranzistory, ktoré nájdete na tme.eu sú jednoprechodové, IGBT typu alebo obyčajné jednoprechodové tranzistory.

Široké spektrum možností pre skúsených elektrikárov aj pre začiatočníkov

Spoločnosť TME – Transfer Multisort Elektronik ponúka na svojom eshope tranzistory rôznych typov za výhodné ceny. Na svoje si prídu všetci nadšenci elektrických zariadení, ktoré potrebujú práve tieto drobné súčiastky. Na ich webovej stránke nájdete viac ako sedem tisíc modelov, záleží konkrétne od toho, čo hľadáte. Dôležité sú rôzne parametre, podľa ktorých môžete tranzistor vyhľadať. Skvelou výhodou je to, že pri každom produkte nájdete podrobné dokumenty o konkrétnom modeli a o jeho parametroch. Vybrať si môžete aj z rôznych značiek, resp. dodávateľov. Lebo kto vie, kde hľadať, ten nájde.

Článok Ako vám poslúži tranzistor a čo ste o ňom nevedeli? bol publikovaný 10. února 2022 v 00.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...