Akým spôsobom ovplyvňuje tvrdá voda naše zdravie?

Sponzorované odkazy:

Akým spôsobom ovplyvňuje tvrdá voda naše zdravie?

Určite poznáte z televíznej reklamy opravára, ktorý tvrdí, že vám tvrdá voda poškodí práčku. Avšak tzv. tvrdá voda ovplyvňuje aj naše zdravie, či vzhľad vlasov. Vedeli ste to?

Poďme si najskôr vysvetliť, čo to tá tzv. tvrdá voda je. Je to voda, ktorá má v sebe vyšší obsah minerálnych látok, napríklad vápnika a horčíka, takú vodu nespoznáte v poháriku od mäkkej, ale aj voľným okom ju prezradia usadeniny v rýchlovarnej kanvici, vodovodných batériách a podobne.

Negatívne účinky tvrdej vody na vaše zdravie

Okrem toho, že budete musieť častejšie odvápňovať kávovar a rýchlovarnú kanvicu a do práčky používať tablety, ktoré ju ochránia pred usadeninami, tvrdá voda sa dokáže tiež „podpísať“ na vašom zdraví.

Nadmerná konzumácia vápnika a horčíka dokáže poškodiť zdravie vášho kardiovaskulárneho systému, najmä pokiaľ budete tieto minerály dodávať vášmu telu aj v podobe suplementov. V extrémnych prípadoch môže táto situácia poškodiť aj centrálny nervový systém a spôsobiť niektoré vrodené vady.

Pokiaľ viete, že máte tzv. tvrdú vodu, radšej si nechajte od lekára urobiť rozbor krvi a neužívajte zbytočne doplnky stravy. Dohovorte sa so svojím obvodným lekárom a podľa výsledkov, či nejaké doplnky vôbec potrebujete a v akom množstve ich máte užívať.

Tvrdá voda dokáže ovplyvniť aj stav vašej pokožky a vlasov. Nánosy minerálov na vlasoch majú za následok, že sú vlasy zosivené, mdlé a bez života. Ak neužívate čistiaci šampón, ktorý dokáže vlasy takých nánosov zbaviť, časom sa môžu usadzovať aj na vlasových folikuloch a spôsobiť aj nadmerné vypadávanie vlasov.

Tvrdá voda môže spôsobiť svrbenie pokožky, nie je vhodná pre ľudí, ktorí trpia ekzémom. Tento problém za vás vyrieši filter na sprchovej hadici, ktorý dokáže prebytočné minerály a nadmerný chlór zachytávať. Tvrdá voda tiež horšie zmýva sprchové gély, takže sa ich zvyšky usadzujú na pokožke.

Článok Akým spôsobom ovplyvňuje tvrdá voda naše zdravie? bol publikovaný 27. srpna 2022 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...