Mikrovlnná rúra

Tagy:  mikrovlnná rúra, mikrovlnka

Sponzorované odkazy:

Mikrovlnná rúra

Priekopníkom a zároveň objaviteľom sily mikrovlnného žiarenia je muž menom Percy Lebaron Spencer, vtedajší zamestnanec americkej firmy špecializujúcej sa na vývoj radarových technológií. Počas jeho práce s prístrojom, ktorý vysiela mikrovlnné žiarenie, sa mu vo vrecku rozpustila čokoládová tyčinka, na základe čoho veľmi všímavý muž usúdil, že mikrovlny potraviny zahrievajú. A práve vďaka tomuto zisteniu bola roku 1947 vyrobená a uvedená na trh prvá mikrovlnná rúra na svete.

V Slovenskej republike sa prvé modely mikrovlnných rúr objavili už koncom 80. rokov v Tuzexe, ich rozmach do slovenských domácností sa však datuje od 90. rokov minulého storočia.

Mikrovlnné rúry fungujú na princípe neonizujúceho elektromagnetického mikrovlnného žiarenia s frekvenciou 2450 MHz, teda teplotou ideálnou pre ohrev pokrmov. Na základe tohto žiarenia je vnútro mikrovlnných rúr zabezpečené kovovými stenami a dvierka sú vybavené sklami s perforovanou kovovou fóliou, ktorá zamedzuje mikrovlnám v prejdení von.

Výber mikrovlnných rúr

K najviac predávaným modelom patria mikrovlnné rúry disponujúce základnými programami, ktorými sú ohrev a rozmrazovanie. Tieto modely patria k cenovo najvýhodnejším a prevažujú v rade slovenských domácností. Plne funkčné mikrovlnné rúry sú vybavené najrôznejšími funkciami, medzi ktorými nechýba pečenie, vyprážanie, grilovanie, varenie v pare, naparovanie alebo zapekanie.

Pred samotnou kúpou by sme mali zvážiť aj spôsob umiestnenia, či mikrovlnnú rúru začleníme do kuchynskej linky alebo ju voľne umiestnime na pracovnú dosku. Z dizajnového i estetického hľadiska sa prikláňam k variante vstavanej, avšak z hľadiska praktického je výhodnejšie umiestnenie mikrovlnnej rúry na pracovnú dosku.

Riad vhodný do mikrovlnných rúr

Riad, v ktorom sa pokrmy ohrievajú, by mal byť vyrobený z transparentných materiálov, najlepšie zo skla alebo plastu, určených pre ohrev v mikrovlnnej rúre. Týmto materiálom môžu bez ťažkostí vlny prejsť až k pokrmu, na základe čoho sa pokrm prehreje celý. Vyvarovať by sme sa mali porcelánu, ktorý má zlatý tenký prúžok, kovovému a plechovému riadu.

Článok Mikrovlnná rúra bol publikovaný 26. dubna 2013 v 07.00 v rubrike Byt. Autorom článku je Ing. Šárka Jalčová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...