Holé okná, to nie je ono. Záclony a závesy robia teplo domova

Holé okná, to nie je ono. Záclony a závesy robia teplo domova

Prázdne okná nás pripravujú o súkromie. Aj keby sme bývali na samote, či v obrovskej vzdialenosti od susedov, okná bez možnosti vytvorenia súkromia pomocou záclon či závesov nás pripravujú o pocit bezpečia aj intimitu. Nepripravujte sa ani o dizajn, ktorý dávajú interiéru. A nezanedbateľnou je aj ich tepelnoizolačná funkcia.

ZáclonyZáclony

Moderný design záclon sa vie prispôsobiť každému vkusu

Nad záclonami dnes mnohí ohrnujú nos, potom sa k nim ale pokorne vracajú. Záclona prináša do interiéru súkromie. Nepáči sa vám čipkovaná? Nevadí. Záclony dnes kúpite aj veľmi decentné, ktoré neurazia ani v tom najmodernejšom byte. Avšak pokiaľ hľadáte prenádherné záclony s kvetinovou či inou čipkou, aj tých nájdete neúrekom. Vybrať si máte možnosť z rôznych kusových vitrážových záclon, ktoré pre daný rozmer okien vytvoria nádhernú romantiku s perfektným a prepracovaným tvarom, ale taktiež metrážové záclony, kde si jednoducho zvolíte aj bohatosť nariasenia záclony.

Zaujímavým dekoračným riešením sú voály, ktoré stoja na pomedzí záclon a závesov. Vynikajú prepracovaným strihom a riasením. Špeciálnym druhom záclon sú tiež lankové záclony. Nebojte sa, aj tie sa dajú prať. Hodia sa nielen na okná, ale taktiež ako predel zón v rámci interiéru.

Ani v detskej izbe nemusíte nechať okno bez záclon. Určite sem však nepatria staré záclony, ktoré ste inde nahradili novými. Vyberte deťom záclony s detskými motívmi. Budú z nich nadšené a detskú izbu premenia na miesto, z ktorého sa deťom nebude chcieť pohnúť. Vyberiete si dokonca aj také záclony, motívy na ktorých vo tme svietia vďaka fosforeskujúcim prvkom.

Záves metrážový Andrés, foto: interie.skZáves metrážový Andrés, foto: interie.sk

Záclona musí ladiť so závesom

Partnerom záclony je samozrejme záves. Ten vytvorí hlavný dizajnový prvok, ale súčasne sa postará o funkčnosť – ponúkne pritienenie, niektorý dokonca úplné zatemnenie. Čo po závese chcete vy? Podľa toho si vyberte správny záves.

Aj závesy sa predávajú ako kusové, alebo v metráži, ktorú je potom nutné nechať na mieru ušiť. Decentným riešením sú jednofarebné závesy. Pokiaľ volíme farebné, mala by sa táto farba objaviť aj inde v miestnosti, napríklad na dekoračných vankúšoch či na inom dekoračnom textile. Tradične obľúbenými sú rôzne jednoduché geometrické tvary či kvetinové vzory. Výborne vypadá káro a špeciálne vzory majú detské závesy. Aktuálnym hitom sú abstraktné vzory, čiernobiele prevedenie aj závesy v šedých odtieňoch a vzoroch.

Článok Holé okná, to nie je ono. Záclony a závesy robia teplo domova bol publikovaný 16. března 2021 v 21.15 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...