Otvorená či uzavretá bunková štruktúra. Poznáte rozdiel? 

Otvorená či uzavretá bunková štruktúra. Poznáte rozdiel? 

Plánujete stavbu nového domčeka pre svoju rodinu, prípadne ste sa rozhodli odhlučniť byt vašich rodičov pre ich väčší pokoj. Zhromažďujete informácie o moderných technológiách a padnú vám do oka striekané peny. Zrazu sa strácate – jedni hovoria o tvrdej a mäkkej pene, iní riešia bunkové štruktúry. Nezúfajte. Urobíme vám v tom jasno!

Čo že je tá pena? 

Medzi izolačnými materiálmi narazíte na tradičné materiály, ako sú minerálna vata alebo polystyrén, alebo na modernú technológiu – striekanú polyuretánovú izolačnú penu (nájdete ju tiež pod skratkou PUR pena). Peny sa v stavebníctve využívajú zhruba 70 rokov, napriek tomu ich obľúbenosť stúpla až v posledných rokoch vďaka rýchlej aplikácii a výrazným úsporám za ušetrené energie.

Bunková štruktúra

Každá pena sa nanáša špeciálnym aplikátorom, pričom v jej štruktúre vznikajú malé bublinky vyplnené vzduchom, tzv. bunky. Rozrezaný profil izolácie totiž naozaj pripomína ľudské tkanivo, kde sú vedľa seba jednotlivé bunky. A práve systém, v akom sa kapsula so vzduchom skladajú vedľa seba vnútri pien, určuje ich základné delenie na peny s otvorenou alebo uzavretou bunkovou štruktúrou. V čom sa líšia? V paropriepus­tnosti.

Mäkká pena

Peny s otvorenou bunkovou štruktúrou označujeme ako mäkké. Mäkká pena je paropriepustná a izolovaná stena tak voľne dýcha – nehodí sa však do vlhkých priestorov, ako sú kúpeľne, kuchyne či trebárs sušiarne. Molekuly pary prekonajú hradbu jednoduchšie, než poznáme od vatového materiálu – vlhkosť sa nehromadí vnútri štruktúry a izolácia sa po čase neznehodnotí.

Mäkká pena vzniká na mieste aplikácie zmiešaním látok v aplikačnej pištoli a po nanesení zväčší objem až 120×, čím sa ľahko dostane aj do horšie prístupných miest. Tento typ peny sa najčastejšie aplikuje pre zateplenie krovov, pôd a podkroví, či trebárs stropov. Izolácia mäkkou penou sa tiež postará o zníženie zvukového prestupu, takže sa nemusíte báť, že vo vedľajších miestnostiach bude všetko počuť. Spotreba činí zhruba 8–10 kg na m3.

Tvrdá pena

Druh peny, ku ktorému pridávame prívlastok tvrdá, robí pevné a nepriepustné vzduchové kapsule. Ide o uzavretú bunkovú štruktúru, cez ktorú molekuly pary neprejdú. Má veľmi nízku tepelnú vodivosť a poslúži ako dokonalý izolant pre stropy či strechy. Tvrdá pena má uzavretú bunkovú štruktúru, je vzduchotesná a slúži ako parozábrana. Na izoláciu miest s vyššou vlhkosťou sa používa tvrdá pena, hodí sa pre izoláciu podláh, kúpeľní a kuchýň, ale aj do exteriéru pre izoláciu fasády a striech.

Kto môže penu aplikovať?

Izolovať polyuretánovou penou môžu iba preškolení pracovníci, tak aby bol dodržaný pomer miešaných zmesí, bezpečnosť práce a zaručená kvalita pre daný typ priestoru. Pri výbere aplikačnej firmy sa preto vždy pozrite, či má pre aplikáciu certifikáciu a aký typ peny nanáša. Stávkou na kvalitu je pena nemeckej značky PUR- Systems GmbH, ktorú u nás aplikuje spoločnosť Chytrá pěna.

Článok Otvorená či uzavretá bunková štruktúra. Poznáte rozdiel?  bol publikovaný 27. ledna 2019 v 20.30 v rubrike PR články. Autorom článku je Inzercia. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...