Nanotechnológia mení svet – pomáha nám menej upratovať, aj byť viac v suchu

Nanotechnológia mení svet – pomáha nám menej upratovať, aj byť viac v suchu

Prišla jar a kto má možnosť, sťahuje sa na záhradu. Čaká nás však tradične daždivý apríl. Taktiež, ako každý rok, aj veľké jarné upratovanie. V tom všetkom nám vedia pomôcť nanotechnológie. Sme s nimi viac v suchu, viac v čistom a máme omnoho viac času. Pozrite sa na pár konkrétkych produktov, ktoré nám nanotechnológie prinášajú ako pomocníkov do našich bežných životov.

Nanotechnológia mení svetNanotechnológia mení svet

Keď nanotechnológie, tak od kvalitných výrobcov

Jedným z nich je aj NanoConcept. Táto spoločnosť sa zameriava na uplatnenie nanotechnológie v oblasti ochrany povrchov. Jedná sa o odnož chemickej nanotechnológie. Pre laikov je najjednoduchším vysvetlím fungovania princípov nano ochrany povrchov na princípe lotosového kvetu. Tento nádherný kvietok vyrastá z bahna, napriek tomu je vždy čistý. Práve ním sa vedci, ktorí v rámci nanotechnológií menia látky nie na úrovni molekúl, ako doteraz, ale na úrovni atómov, inšpirovali. Povrch lotosového kvetu nedovolí blatu, ale ani vode, aby zostali na povrchu. Vďaka štruktúre povrchu bahno aj voda rýchlo skĺznu z kvetu aj z listov a tie zostanú nádherné a čisté. A tento efekt sa uplatňuje aj vo výrobkoch chemickej nanotechnológie na ochranu povrchov.

Nano impregnácia textilu a kože

S jarnými mesiacmi sa rýchlo prezujeme do ľahšej obuvi a vyrazíme si do prírody v ľahkých bundičkách. Ranná rosa nám však topánky rýchlo premočí a aprílový dážď si z nás vie urobiť srandu aj niekoľkokrát za deň. S týmto nám však vie pomôcť kvalitná nano impregnácia vhodná na kožu a textil. Funguje lepšie než tá klasická, pretože po aplikácii vydrží dlhšie aj čo sa týka pracích cyklov. Materiálom dodá vlastnosti podobné membránovým. Vodu a vlhkosť nepustí smerom dnu, ale koža môže pod materiálom dýchať a vodné pary sú prepúšťané smerom von. Hodí sa tiež na impregnovanie vonkajšieho textilu – obrusov či sedákov. Chráni ich pred dažďom, ale aj pred ušpinením. Špinu stačí jednoducho zotrieť vlhkou handričkou či nano hubkou.

Nanohubičky ako pomocník na jarné upratovanie

Kožu aj textil môžete utrieť nano hubičkou. Tú však využijete aj pri inom upratovaní a čistení. Tvarom aj veľkosťou pripomína bežné špongie do kuchyne. Jej štruktúra je však omnoho silnejším pomocníkom proti nečistotám. Bez ďalšej chémie dokáže nano hubka veľmi efektívne odstraňovať aj staršiu špinu či tú ťažko čistiteľnú. Odstránite s ňou stopy po liehových fixkách, šmuhy od čiernej gumy z topánok na parketách, stopy od dehtu a dokonca aj grafity. Je to skvelý pomocník aj pre jarné upratovanie. Jednoducho s ňou umyjete okná, vypínače, dvere, záhradný nábytok… Proste čokoľvek s odolnou a usadenou špinou. A to bez chémie a abrazívnych prostriedkov. Stačí teplá voda a nano hubka.

Nano technológie pomáhajú upratať aj kúpeľňu

Na vodný kameň by bola slabou aj nano hubka. Ak sa však spojí s ďalším pomocníkom, vlastne jej silu ani nebudeme potrebovať. Nano ochrana kúpeľne proti usadzovaniu špiny a vodného kameňa spočíva v jednoduchej aplikácie nano prostriedku na miesta, kde sa usadzuje vodný kameň. Tieto miesta sú potom chránené ako lotosový kvet. Či už ide o batérie a ich okolie, alebo miesta na sanite. Táto ochrana kameň neodstraňuje, robí viac, vôbec sa mu nedovolí na týchto miestach usadiť. Stačí jeden náter za rok a vaše čistenie kúpeľne sa zmení na jednoduché utretie týchto miest jednou za čas handričkou. Už nebudete potrebovať žiadnu agresívnu chémiu na odstraňovanie vodného kameňa.

Nano impregnácia betónu a kameňa

Nano technológie nám pomáhajú aj v exteriéroch. Vadí vám, že sa vám na záhradnej dlažbe či dekoráciách usadzuje špina, machy, lišajníky, niekedy čierna pleseň? Problematické môže byť tiež ušpinenie od tmavého ovocia, ktoré nám spadne na dlažbu, či ho roznesú vtáci. Na dlažbu môže vytiecť olej z kosačky a podobných nehôd sa môže stať viac. Myslite na to a dlažbu, betón aj kamene chráňte. Použite nano impregnáciu betónu a kameňa . Tá chráni tieto materiály účinne aj vo vonkajšom prostredí a zachováva ich pôvodnú krásu.

Článok Nanotechnológia mení svet – pomáha nám menej upratovať, aj byť viac v suchu bol publikovaný 30. března 2021 v 00.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...