Máte málo priestoru na záhrade, napriek tomu chcete niečo pestovať? Ide to!

Sponzorované odkazy:

Máte málo priestoru na záhrade, napriek tomu chcete niečo pestovať? Ide to!

Stavebné pozemky sú čím ďalej drahšie, a tak nie je divné, že sa záhradky pri domoch zmenšujú. Rozhodli ste sa niečo pestovať a máte málo priestoru? To neprekáža. Pestovať ovocie a zeleninu môžete aj inak ako na záhonoch. Napríklad v kvetináčoch a kontajneroch.

Má to aj svoje výhody – svoj „záhon“ ľahko presuniete. Či už vám bude prekážať pri inej práci na záhrade, alebo na terase, alebo pre prípad, že sa chystajú prudké dažde, či krupobitie. To je super výhoda, že? Naviac zelenina, ktorá na jeseň nestihla dozrieť, nebude odsúdená na zánik vďaka krutým mrazom, ale ľahko ju presuniete do zimnej záhrady, alebo na verandu a dočkáte sa tak úrody.

Pestovanie zeleniny, byliniek, prípadne ovocia v kvetináčoch a kontajneroch má aj svoje úskalia a pravidlá, ale je to samozrejme lepšia možnosť, než nemať nič. Bylinky na varenie si umiestnite do kvetináčov za kuchynské okno, odkiaľ k nim budete mať pri príprave pokrmov ľahký prístup. Zeleninu a ovocie v kvetináčoch si môžete rozmiestniť na voľné miesta v záhrade. Ak máte naozaj málo miesta, použite závesné kvetináče, v ktorých sa veľmi dobre darí ovisnutým druhom. Napríklad jahodám, či čučoriedkam. Potrebujte maličký skleník? Nie je problém. V obchodnom dome Ikea zoženiete roztomilé skleníky, v ktorých si budete môcť predpestovať sadeničky. Navyše sú veľmi pekné, a tak okrem praktickej stránky veci, dodajú vašej verande, či izbe aj dekoratívny prvok.

Čo pestovať v kvetináčoch a kontajneroch?

Na začiatku jari môžete vysiať mrkvu, červenú repu, šaláty, jarnú cibuľku. Až sa vonku trošku oteplí, prídu na rad paradajky, na výsadbu ktorých je vhodné chránené slnečné miesto. Nesmieme zabudnúť na vyššie spomínané bylinky, ktoré nielenže pekne vyzerajú, okorenia nám veľa jedál, ale tiež pomôžu s niektorými zdravotnými problémami. Skúste vypestovať napríklad voňavý rozmarín, tymián, mätu, či petržlen, ktorý je skvelý na odvodnenie organizmu.

Neskôr vysádzajte mangold a keď v auguste zasadíte šaláty, nebudete mať na jeseň o zdravú stravu doma núdzu. V špeciálnych kontajneroch môžete pestovať aj huby.

Ak máte väčšie kontajnery, vsádzajte do jedného rastliny, ktoré majú rovnaké požiadavky na zálievku a slnečný svit. Ušetríte si tak veľa práce. Než pôjdete v lete na dovolenku, nezabudnite sa postarať o to, aby rastliny v nádobách nestrádali, vyrobte si doma samo zavlažovací systém, napríklad z PET fliaš, návod nájdete ľahko na internete.

Článok Máte málo priestoru na záhrade, napriek tomu chcete niečo pestovať? Ide to! bol publikovaný 13. dubna 2024 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...