Prečo by ste mali takmer vždy prať bielizeň pri nižších teplotách?

Sponzorované odkazy:

Prečo by ste mali takmer vždy prať bielizeň pri nižších teplotách?

Čo sa týka prania bielizne, na internete sú stovky a tisíce tipov a zaručených rád. Ako odstrániť škvrny, ako mať voňavú bielizeň, ako čistiť práčku, ako nezraziť bielizeň v práčke, či sušičke. Akákoľvek otázka ohľadom prania bielizne je na sieti zodpovedaná stovkami ľudí.

Každá mamička chce mať detičky v čisto vypranom oblečení bez škvŕn, rovnako tak aj bytový textil musí voňať a žiariť čistotou. Čistá, vypraná a vyžehlená bielizeň je takou vizitkou každej ženy (aj muži bijú, takže aj mužov – česť všetkým mužom, ktorí sa neboja si vyprať).

Z fyzikálneho hľadiska by malo platiť, že čím vyššiu teplotu na pranie bielizne použijeme, tým menej baktérií, pachov a nečistôt na bielizni zostane. V dnešnej dobe to však nemusíte s príliš vysokou teplotou preháňať. Existuje množstvo prostriedkov, ktoré slúžia na odstránenie baktérií aj pri veľmi nízkych teplotách. Rovnako tak, ako pokročilé technológie, práčky perú s vyššou účinnosťou (ak ich neprepĺňate a nepreťažujete) a pracie prášky sú vyrobené tak, že sa rozpúšťajú a fungujú aj pri praní na dvadsať stupňov celzia. Nemusíte ani tráviť hodiny drhnutím škvŕn a predmáčaním bielizne, ako to robili chudinky naše mamičky.

Vysoké teploty na pranie si nechajte na pranie oblečenia a posteľnej bielizne, ak prekonáte nejaké vážne ochorenie, alebo pokiaľ zdedíte oblečenie pre vaše dieťatko a budete ho chcieť dôkladne vyprať.

Radšej šetrite prírodu a vašu peňaženku a až budete nabudúce plniť práčku, naprogramujte ju na pranie na nižšiu teplotu. Uvidíte, že pri vyťahovaní vypranej bielizne neuvidíte zásadný rozdiel. Väčšina pracích prostriedkov na trhu má na sebe vyznačené, pre aké teploty prania sú vhodné. Schválne sa pozrite na svoje pracie prášky – aj sypké pracie prášky sa už dokážu rozpustiť pri dvadsiatich stupňoch.

Aké má výhody pranie pri nízkych teplotách?

Ušetríte na energiách . Ako na elektrine, tak aj na vode. Programy pri praní na nižších teplotách navyše trvajú obvykle kratšiu dobu.

Vaša bielizeň bude dlhšie vyzerať dobre. Pranie pri nízkej teplote neničí farby , takže nebudete mať vyblednuté oblečenie.

Budete mať dobrý pocit. Tým, že budete šetriť elektrinu a vodu, zároveň ušetríte životné prostredie .

Článok Prečo by ste mali takmer vždy prať bielizeň pri nižších teplotách? bol publikovaný 30. března 2024 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...