Naučte deti láske k prírode pomocou záhrakárčenia

Sponzorované odkazy:

Naučte deti láske k prírode pomocou záhrakárčenia

Ako sme sľúbili v minulom článku, dnes sa budeme venovať tomu, ako priviesť deti k láske k záhradkárčeniu, a tiež nezabudneme na to, aké má záhradkárčenie benefity pre ich mentálny a fyzický rozvoj. Tak poďme na to!

V dnešnej dobe sa väčšina detí najradšej motá okolo techniky a najrôznejších elektronických gadgetov – od mobilov pre gadgety. Preto každý rodič hľadá spôsob, ako s deťmi tráviť čo najviac voľného času na čerstvom vzduchu vonku. A záhradkárčenie je skvelý spôsob, ako s deťmi tráviť kvalitný čas, v prírode, navyše ich niečo naučíte do života. Počas záhradkárčenia sa upokojí myseľ nielen vám, ale aj vašim deťom, môžete sa rozprávať o tom, čo sa počas posledného týždňa udialo v škole, s kamarátmi, aj deti poučiť o ochrane prírody.

Vedeli ste, že je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí sa venujú záhradkárčeniu, sa dožívajú v priemere dlhšieho života. Počas záhradkárčenia ste fyzicky aktívny, na čerstvom vzduchu, navyše na slniečku, takže vám rozhodne nebude chýbať tak dôležitý vitamín D.

Deti budú mať odolnejší imunitný systém, naučia sa trpezlivosti. Rastlinky zo semienka nevyrastú cez noc. Deti budú zalievať a každý deň sledovať, či ich obľúbená rastlinka už rastie. Budú vedieť, že o rastliny sa treba starať každý deň, zalievať ich, chrániť ich pred mrazom, krúpami, ohryzením. Prestanú sa báť chrobákov, dážďoviek. Môžete svojmu dieťaťu vyhradiť jeden špeciálny záhon, o ktorý sa bude starať samé. Zvoľte radšej odolné rastliny, ktoré rýchlo rastú a plodia, uvidíte, že si tak vaše dieťa záhradkárčenie zamiluje. Ak máte na záhrade málo priestoru, nechajte dieťa pestovať nejaké kvietky, či zeleninu v kvetináči.

Môžete zo záhradkárčenia urobiť aj zábavu. Umiestnite do záhona postavičku trpaslíka, či víly, budú záhon ochraňovať. Alebo urobte špeciálne záhony pre obľúbené jedlá vášho dieťaťa? Miluje vaše dieťa pizzu? Zasaďte na jeden záhon paradajky a bazalku, nech si môžete ľahko urobiť domácu pizzu z tých najlepších vlastnoručne vypestovaných surovín!

Náš tip : Ak máte detí viac, môžu súťažiť v tom, komu vyrastie tá najväčšia zelenina.

Postavte s deťmi hmyzí hotel, vysádzajte okolo divokej kvetiny a budete môcť sledovať život na záhrade. Pomôžte aj ďalším zvieratkám, urobte pekne farebnú búdku pre vtáčiky, vytvorte náustok pre vtáčiky a včielky, prilákajte niečím sladkým motýliky k vám na záhradu. Milujete žaby? Urobte miniatúrny rybníček s vodnými kvetmi, uvidíte, že sa k vám čoskoro žabky nasťahujú.

Máte doma malého vševedka? Vrhnite sa do pestovania byliniek. Vysvetlite, aké choroby ktorá bylinka pomáha liečiť. Môžete si potom s deťmi večer uvariť harmančekový, či mätový čaj. Až sa budete doma nudiť, môžete vyrábať rôzne lektvary. Čo treba s deťmi urobiť nechtíkovú mastičku, ktorá hojí všetky škrabance, alebo si vyrobte ľubovníkový olej, ktorý je kúzelný a vozili ho so sebou vojaci na Krížové výpravy.

Článok Naučte deti láske k prírode pomocou záhrakárčenia bol publikovaný 23. dubna 2024 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...