Veľké nápady pre malú záhradku - aj s malým rozpočtom

Sponzorované odkazy:

Veľké nápady pre malú záhradku - aj s malým rozpočtom

Čo je malé, to je pekné? Iste! A môžem dať ruku do ohňa za to, že to platí aj o záhrade. Malé záhradky môžu byť veľmi príjemné, len ich nesmieme pri snahe o čo najlepšie využitie priestoru preplniť. Viete, ako na to? My áno!

Náš tip: Na začiatku mesiaca sme písali o tom, ako môžete využiť kontajnery a kvetináče na pestovanie kvetov a zeleniny, tento článok vám tiež určite pomôže, pretože tento spôsob pestovania šetrí drahocenné miesto.

Malé záhrady sú novým normálom, väčšina z nás má menší dom, ktorý má s najväčšou pravdepodobnosťou aj malú záhradu. Ale mať záhradu s obmedzeným priestorom neznamená, že musíte obmedzovať vo svojich záhradníckych ambíciách. Existuje mnoho spôsobov, ako získať inšpiráciu pre vašu záhradu, ale jedným z najlepších spôsobov, ako rozprúdiť nápady, je vidieť návrhy „naživo“. Navštívte miestne otvorené záhrady a kvetinové výstavy, fotografujte, sledujte programy pre záhradníkov, hľadajte nápady online a vytvorte si nástenku, aby ste rozprúdili svoju záhradnícku kreativitu. Ukladajte si nápady, nech sa k nim môžete vracať.

Pokiaľ máte malú záhradku a nemáte čas sa jej príliš venovať, stavte na rastliny a plodiny, o ktoré sa nebudete musieť toľko starať. Namiesto listnatých stromov zasaďte neopadavé ihličnany, pestujte trvalé kvety, ktoré sú nenáročné na zálievku. Ozdobné trávy, ktoré sú pekné celý rok, aj v zime, to je to pravé pre vás.

V malej záhradke to nepreháňajte s obrími záhonmi, nestavajte obrovský skleník. Radšej si urobte ozdobnú skalku, pár vyvýšených záhonov, využite plot a pergolu na umiestnenie závesných hrantíkov, kvetináčov, snažte sa záhradu sunúť vo vertikálnej rovine. A nie v malej záhrade určite nepotrebujete tridsaťmetrový bazén, pokiaľ sa nevenujete plávaniu závodne. Radšej zvoľte maličký bazén, kde sa vyšantia deti, či vírivku, ak potrebujte silou mocou vodu v záhrade.

Vyberajte rastliny, ktoré nemajú príliš veľké ambície na rozrastanie, majú plytšie korene, nevytvárajú koberce, voľte skôr vyššie rastliny. Než každý rok vysádzať, stavte na trvalky, ktoré vám ušetria prácu, ale tiež viete, ako sa správajú, obvykle sa o ne nemusíte toľko starať, nebudete tiež každú jar musieť premýšľať, čo tento rok vysadíte.

Vyrobte si vyvýšené záhony, ktoré strategicky umiestnite tak, aby opticky záhradu zväčšili. Môžu slúžiť ako predel medzi úžitkovou a relaxačnou časťou záhrady. Dbajte na to, aby kvety vytvárali krásny farebný dojem – vyhnite sa tomu, aby sa kvety na záhrade „farebne tĺkli“, ak vyberiete kvety, ktoré spolu farebne ladia, bude vaša záhrada pôsobiť pokojnejším dojmom, než farebný cirkus.

Určite myslite na to, aby aj na tej najmenšej záhrade ste mali miesto, kam budete chodiť odpočívať, piť kávu po obede, alebo kde si prečítate knihu, lavička, malý stolček, prípadne závesná hojdačka – to je len na vás, ale nesmiete sa v dnešnej uponáhľanej dobe stať ešte otrokmi záhrady. Radšej si ľahnite a v pokoji pozorujte, ako vám kvety rastú, ako chutia motýľom a včielkam, než aby ste každý víkend trávili s rýľom v ruke. Nielen prácou živý je človek…

Článok Veľké nápady pre malú záhradku - aj s malým rozpočtom bol publikovaný 30. dubna 2024 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...