Viete, ako často by ste mali doma vysávať?

Sponzorované odkazy:

Viete, ako často by ste mali doma vysávať?

Vysávanie nie je práve obľúbená činnosť, možno práve preto má toľko domácností robotický vysávač, ktorý túto špinavú prácu urobí za nás. Ono vysávanie samo o sebe nie je unavujúce, ale kým človek vytiahne vysávač a donúti sa k upratovaniu, dlhšie trvá.

Nebaví vás vysávanie? Investujte do robotického vysávača

Dá sa to obísť používaním tzv. tyčových akumulátorových vysávačov, ktoré sa len zložia z nabíjacej základne a sú pripravené okamžite na použitie pre prípad drobnej nehody. Podlahy by ste mali vysávať aspoň dvakrát týždenne. Ak máte doma prevažne koberce a domáceho maznáčika, či malé batoľa.

Vysávajú aj plávajúce podlahy a linoleum

V kobercoch sa usadzujú nečistoty – prach, špina, alergény, odumreté kožné bunky a najrôznejšie omrvinky a chlpy. Sú ideálnym semeniskom baktérií a znečistené koberce môžu dráždiť alergikov a astmatikov a spôsobiť neustály kašeľ.

Hovoríte si, že keď máte doma linoleum, či plávajúcu podlahu, máte ušetrenú prácu a netreba vysávať? Povedzme, že pokiaľ raz za týždeň doma stierate, zametáte asi častejšie, predsa len je to rýchlejšie a jednoduchšie. Zmeták však nepoberie ten najdrobnejší prach a chĺpky, preto je dobré aj pohľadovo čistú podlahu povysávať. Zbavíte sa toho najmenšieho prachu.

Ak chcete mať naozaj čisto, kúpte si vysávač s mokrým vysávaním

Ak si chcete ušetriť prácu, zvoľte kombináciu tyčového vysávača a parného mopu. Vďaka tejto vychytávke budete vysávať a stierať zároveň. Para vás navyše zbaví množstva baktérií a mikróbov.

Vysávač nie je len na podlahy

Nezabúdajte ani na matrace a čalúnený nábytok. Aj tie si zaslúžia starostlivosť pomocou vysávača. Najmä matrac je dôležité z času na čas povysávať a zbaviť ho prachu a roztočov. Pokiaľ nemáte odnímateľný poťah na matrac, mali by ste matrac vysávať naozaj často.

Koberce sú plné prachu a roztočov

Pre vysávanie platí jednoduchá rovnica. Čím viac členov rodiny a maznáčikov doma máte, tým častejšie vysávajte.

Starostlivosť o vysávač

Vysávač udržujte v čistote, často vyprázdňujte nádobu na prach a riadne ju vymyte dezinfekčným prostriedkom u bezvreckových vysávačov, ak máte vreckový vysávač, meňte vrecká dostatočne často. Vo vreckách je ideálne prostredie na množenie plesní a baktérií. Nezabudnite na to, že keď vysávač zapnete, bacily a spóry sa vám dostávajú späť do miestnosti.

Článok Viete, ako často by ste mali doma vysávať? bol publikovaný 26. března 2022 v 08.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...