Skvelé tipy na dizajn spálne, v ktorej budete spať ako v bavlnke

Skvelé tipy na dizajn spálne, v ktorej budete spať ako v bavlnke

Spomínate si na časy, keď ste ako dieťa pred spaním odolávali strachu a snažili ste sa oddialiť moment, keď vás rodičia „nútili“ spať? Predpokladáme, že ako dospelý človek ste v úplne inej situácii a netúžite po ničom inom, než kvalitnom a dostatočne dlhom spánku, ktorý je však nesplneným snom.

Naša strava, zdravie, návyky pred spaním a spánkový plán našich partnerov môžu výrazne ovplyvniť kvalitu a kvantitu nášho nočného odpočinku, čo platí aj pre priestor, kde sa snažíme vytvoriť si ideálne podmienky pre odpočinok.

Ak sa vám to ale doteraz nepodarilo, máme pre vás niekoľko tipov, ako urobiť zo svojej spálne miesto, kde sa budete cítiť bezpečne a pohodlne.

Premyslite si správne umiestnenie postele

Optimalizácia umiestnenia postele v priestore podľa odborníkov zohľadňuje jej polohu a orientáciu v miestnosti. Logickým riešením v tomto smere je, že najvhodnejším riešením je umiestnenie hlavy v časti, ktorá je tichá, tmavá a komfortná.

Podľa starovekej čínskej praxe feng shui, ktorá sa zaoberá umiestňovaním predmetov do nášho priestoru, je ideálna poloha postele tam, kde máte z nej celkový prehľad na izbu, no nie je zároveň priamo v línií s dverami. Vaša hlava by mala byť umiestnená smerom k stredu hlavnej vnútornej steny, pričom moderná čalúnená posteľ by mala zostať centrálnym prvkom miestnosti a poskytovať priestor pre nočné stolíky na oboch stranách.

Odstráňte všetky potenciálne rušivé zariadenia

Samotná a pohodlná spálňa by mala slúžiť iba pre spánok a intimitu a nie pre prácu či iné rušivé aktivity. Odstráňte preto všetky potenciálne rušivé zariadenia, ako sú telefóny a najmä pracovné počítače.

V dnešnej dobe sme veľmi spojení so svojimi elektronickými zariadeniami. Avšak, ich prítomnosti v spálni je dôležité zabrániť. Televízory, notebooky a smartfóny by teda mali zostať mimo tejto miestnosti. Týmto spôsobom sa spálňa stane výlučne miestom pre relaxáciu, spánok alebo intímne chvíle. Bude miestom bez stresu, bez myšlienok na prácu či iné povinnosti.

Priestor pod posteľou by mal byť prázdny a čistý

Ak vložíte skrinky alebo krabice pod posteľ tak, aby boli mimo výhľadu, neznamená to, že sa zbavíte ich prítomnosti a nebudú vás rušiť.

Pod posteľou by nemalo byť umiestnené žiadne vybavenie alebo skladovacie riešenia. Spanie nad rôznymi predmetmi ako topánky alebo osobné veci môže vytvárať nepriaznivú energiu a podvedome vás rušiť, keď sa snažíte odpočívať.

Ak sa teda pod vašou posteľou hromadia nevyužívané veci alebo neporiadok, čistenie a upratovanie, aj s pomocou kvalitného vysávača Miele môže byť prospešné. Dôležité je odstrániť čo najviac rušivých vplyvov, čo prispieva k uvoľneniu, čistejšej atmosfére a pokoju v spálni.

Vyberte si upokojujúce farby

Aj upokojujúce a relaxačné odtiene môžu podporiť lepší spánok. Farebná terapia, známa aj ako chromoterapia hovorí, že špecifické farby majú schopnosť ovplyvniť našu náladu a prispievať k lepšiemu spánku.

Medzi najlepšie farby pre spálňu patria biela, modrá, žltá, zelená a strieborná. Podľa odborníkov viaceré štúdie naznačujú, že používanie týchto farieb v jemných odtieňoch môže zlepšiť celkovú kvalitu spánku a prispieť k dlhšiemu trvaniu nočného odpočinku.

Pohrajte sa s osvetlením priestoru

Umelé svetlo v domácnosti môže ovplyvniť váš prirodzený spánkový cyklus a narušiť produkciu melatonínu počas noci, čo spôsobuje poruchy spánku. Svetlo s nižšou intenzitou môže naopak produkciu hormónov spánku stimulovať a podporiť prechod tela do stavu odpočinku. Okrem toho, jemnejšie osvetlenie môže vytvoriť intímnejšiu atmosféru, čo je v spálni pre pohodlie a relaxáciu veľmi dôležité.

Naplňte vzduch upokojujúcimi vôňami

Aj aromaterapia sa ukázala ako účinná metóda na vytvorenie ideálneho prostredia, ktoré je zbavené stresu, úzkosti a duševného vzrušenia, čo sú faktory, ktoré môžu udržiavať stav bdelosti. Esenciálne oleje, ako je levanduľa, ylang ylang a harmanček sa osvedčili v podpore relaxácie tým, že znižujú telesnú teplotu, srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Štúdie tiež ukázali, že levanduľa má výrazné upokojujúce účinky na srdcový rytmus, krvný tlak a dokonca aj nespavosť.

Vône môžu byť tiež spojené s emocionálnou pamäťou. Esenciálne oleje, zvlášť tie, ktoré sú považované za pozitívne a upokojujúce, môžu pomôcť pri príprave na spánok a uľahčiť zaspávanie.

Venovať pozornosť zariadeniu spálne sa určite vyplatí, pretože aj okolie, v ktorom sa nachádzame, má na náš psychický a fyzický stav veľký vplyv. Nájdite si preto čas a dobre si všetko v tomto smere premyslite, pretože nekvalitný spánok vás uväzní v tele, ktoré nedokáže normálne fungovať.

Zdroj obrázkov: 1.marina_dikh/A­dobeStock.com 2.gamespirit/A­dobeStock.com

Článok Skvelé tipy na dizajn spálne, v ktorej budete spať ako v bavlnke bol publikovaný 9. prosince 2023 v 00.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...