Ako vybrať perfektný rám na vystavenie fotografií a obrazov?

Sponzorované odkazy:

Ako vybrať perfektný rám na vystavenie fotografií a obrazov?

Obrazy, fotografie a rodinné spomienky dotvára náš interiér a tvorí dom domovom. Výber obrázku, ktorý chcete umiestniť na stenu, je možno tá najjednoduchšia časť úlohy. Ďalším – a oveľa náročnejším krokom, je vybrať správny rámček – taký, ktorý nielen vylepší vašu fotografiu, ale aj ju premení na skutočné umelecké dielo.

Dobrou správou je, že je naozaj ľahké vybrať rám obrazu, akonáhle budete poznať základy designu. Aby sme vám pomohli sa v neprebernej ponuke veľkostí, typov a farieb rámčekov orientovať sa, dali sme dohromady všetko, čo potrebujete vedieť o kovových, drevených, bielych alebo čiernych rámoch na obrazy.

K dispozícii je široká škála veľkostí a typov obrazových rámov a všetky veľkosti je možné prispôsobiť, pokiaľ presne nezodpovedajú veľkosti vami vybraného umeleckého diela.

Tipy pre výber rámu

Nepremýšľajte príliš o zladení rámčeka s konkrétnymi farbami na fotografii – namiesto toho premýšľajte viac o celkovom tóne obrázku. Použite tmavší rám pre elegantnejšie alebo formálnejšie obrázky a svetlejší rám pre jednoduchšie alebo ležérne umenie a karikatúry.

Prispôsobte štýl rámu vášmu existujúcemu zariadeniu miestnosti, skôr než aby ste sa pokúšali zladiť farbu rámu s farbou na danom obrázku. Vyberte si rám, ktorý buď doplní váš existujúci dekor, alebo s ním kontrastuje, v závislosti na vašom vkuse.

Ak chcete, aby vaše umelecké dielo vyniklo, vyberte rám v kontrastnej farbe k farbe steny – alebo naopak vyberte k stene podobný, ak chcete, aby rám nebol príliš vidieť a pozornosť sledujúcich pútalo iba dané umelecké dielo.

Drevené rámy na obrazy

Drevené rámy na obrazy dodajú vášmu umeniu hrejivý a klasický pocit, pretože sú vyrobené z prírodného materiálu. Majú rôzne farby od svetlej po tmavú v závislosti od použitej povrchovej úpravy, a tak vám poskytujú veľa možností, ako drevo kombinovať s obrázkom vo vnútri rámčeka. Obrazy s teplejšími tónmi – ako sú hnedé, oranžové a červené – sa budú lepšie kombinovať s tmavšími drevenými rámami, ako je mahagón alebo orech. Obrazy v chladnejších tónoch – ako je levanduľa, zelená alebo modrá – budú vyzerať lepšie so svetlejšími drevenými rámami, ako je jaseň, dub a borovica. Keď vyberáte drevený rám, musíte tiež myslieť na zvyšok vybavenia vášho domova a miestnosti, do ktorej sa daný obrázok bude vešať. Drevené rámy sú obvykle k dispozícii v rôznych štýloch – od obyčajných až po zdobenejšie.

Kovové rámy na obrázky

Kovové rámčeky majú tendenciu dodávať umeleckým dielam moderný a trendový vzhľad. Môžu tiež zdvihnúť farbu umeleckého diela tým, že budú pôsobiť pútavejšie a budú vyzerať živšie. Tieto typy rámčekov môžu byť dobrou voľbou pre rodinné portréty, svadobné fotografie a dokonca aj snímky krajiny. Rodinné momentky a uvoľnenejšie zábery budú pravdepodobne lepšie sedieť v kovových rámoch obrazu ako napríklad v čiernych rámčekoch. Kovové rámčeky sú skvelé aj pre čiernobiele fotografie, pretože dodávajú fotografii kontrastnú farbu.

Čierne alebo biele fotorámiky

Umiestnenie vášho umeleckého diela do rámčeka v čiernej alebo bielej farbe, môže skutočne pritiahnuť pozornosť k vášmu dielu – obzvlášť pri správnom použití. Čierne rámy majú tendenciu ponúkať elegantnejší a formálnejší vzhľad, zatiaľ čo biele rámy sú vo svojej podstate považované za neformálnejšie. Čiernobiele rámčeky však ponúkajú modernejší a efektívnejší vzhľad ako iné rámčeky.

Čierny fotorámik bude pôsobiť ako kontrast k svetlejším prvkom vašej fotografie a pomôže zvýrazniť tie tmavšie. Pokiaľ teda uvažujete o použití čierneho rámčeka napríklad pre vaše fotografie, uistite sa, že na obrázku sú svetlé aj tmavé tóny, aby ste vytvorili vyvážený vzhľad. Biele rámčeky fungujú podobne ako čierne rámčeky, ale zvýraznia svetlejšie rysy vašej tlače a pôsobia ako kontrast k tým tmavším. To je dôvod, prečo majú tendenciu pôsobiť lepšie pre neformálnejšie a nestrojené fotografie.

Článok Ako vybrať perfektný rám na vystavenie fotografií a obrazov? bol publikovaný 11. května 2024 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...