V apríli je potrebné začať pracovať na záhrade. Viete ako?

Sponzorované odkazy:

V apríli je potrebné začať pracovať na záhrade. Viete ako?

Pomaly sa nám otepľuje a je najvyšší čas nájsť čižmy, chytiť rukavice, vyhrnúť si rukávy a začať drieť na záhrade. Berte to ako nadsadenie, ale už je najvyšší čas priložiť ruku k dielu, aby ste sa v lete mohli kochať svojimi pestovateľskými úspechmi.

Vydáte sa na záhradu a po zime je všetko zachmúrené, špinavé a neviete vlastne, kde začať? Nevadí, náš článok vám prácu uľahčí. Keď budete postupovať podľa našich pokynov, čoskoro budete mať záhradku zase ako zo žurnálu.

Kde začať?

Najprv si po zime záhradu prejdite a skontrolujte škody, zlomené vetvy, polámaný plot, deravé odkvapy a pod. nepríjemnosti vyriešte hneď. Zájdite do kôlne, či garáže, skontrolujte záhradné vybavenie a náradie, pokiaľ čítate naše články pravidelne, máte určite všetko v poriadku a jediné čo bude potrebné, je kúpiť benzín do kosačky, prípadne motorovej píly. Náradie musí byť v poriadku, urobte si tiež zásobu pracovných rukavíc, tých nie je nikdy dosť, a ak už budete v obchode pre domácich majstrov, nezabudnite do nákupného košíka prihodiť pár štetcov, farby a riedidlo, nech môžete natrieť po zime záhradný nábytok, ak máte v pláne iné projekty – napríklad náter strechy, kôlne a pod. najskôr si plochy zmerajte, nech neplytváte drahocenným časom opakovanými návštevami obchodov. Tiež si už môžete zaobstarať semienka a najrôznejšie sadenice, ak si ich nepredpestová­vate sami.

Urobte si na záhonoch čisto

A to nielen na tých, kde pestujete ovocie a zeleninu, ale aj v tých na okrasu. Odstráňte burinu, lístie, popadané vetvičky, starý nahnitý mulč a pod. Burinu nehádžte do kompostu, aby sa vám nerozmnožila po celej záhrade, ale uložte ju zvlášť.

Postarajte sa o stromy a kríky

Aj teraz na jar môžete ľahko prerezať okrasné kríky a rastúce stromčeky, vďaka tomu budú zdobiť svojim tvarom po celý rok. Nezabudnite nožnice dôkladne vyčistiť, ak striháte nejako napadnutý ker, nutnosťou je aj dezinfekcia, aby ste si nerozniesli chorobu po celej záhrade. Je veľa kríkov, ktoré by sa na jar strihať nemali – napríklad orgovány, azalky, vavrín – radšej sa poraďte s odborníkom, než začnete vo veľkom na záhrade vyčíňať ako Nožnicovoruký Edward z rovnomenného fil­mu.

Kríky a kvety môžete prihnojiť. Pred tým je dobré pôdu nakypriť, pretože je po zime „udusaná“ a neprijíma tak ľahko živiny. Záhony si môžete tiež pripraviť už teraz. Je jedno, či sa jedná o klasické záhony, alebo tie vyvýšené. Odstráňte burinu, nakyprite, porýľujte pôdu, pridajte živiny, vyhrabte kovovými hrabľami.

Na začiatku jari je tiež skvelý čas na rozdelenie trvaliek, nech nerastú v nevzhľadných trsoch. Nepoškoďte korienky a prebytočné kvety si môžete povymieňať so známymi, alebo zasadiť inam na záhradu.

Doma si môžete začať pestovať sadenice, predpestovať zeleninu a pod. Vonku je ešte ráno mráz, ale len čo sa oteplí, budete môcť sadeničky vysádzať von.

Článok V apríli je potrebné začať pracovať na záhrade. Viete ako? bol publikovaný 9. dubna 2024 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...