Drviče kuchynského odpadu

Tagy:  drviče kuchynského odpadu, kuchynské drviče, drviče odpadu

Sponzorované odkazy:

Drviče kuchynského odpadu

Tiež sa Vám v kuchyni neustále hromadia zvyšky jedla, šupky od zemiakov, banánov a zeleniny, kuracie kosti, kôstky alebo čajové vrecúška? Ideálnym riešením je drvič kuchynského odpadu, ktorý dokáže prebytočný odpad spracovať a to na základe veľmi jednoduchého postupu. Za pomoci stlačenia gombíka začne drvič pracovať a našou jedinou úlohou bude dopĺňať zvyšky do otvoru.

Ako drvič funguje

Drvič odpadu je umiestnený v kuchynskej skrinke priamo pod drezom a ďalej napojený na bežný odpad. Drvič sa upína na výtokový otvor drezu, do ktorého sa zhŕňajú zvyšky jedla. Kuchynský odpad sa na dne drviacej komory rozdrví na veľmi malé a jemné kúsočky, ktoré sú pomocou vysokého tlaku odstredivej sily hnané spoločne s vodou odpadovým potrubím do kanalizácie.

Výhody drviča odpadu

• jednoduchá likvidácia ťažko skladovateľného kuchynského odpadu
• zvyšky nezaberajú miesto na pracovnej ploche
• veľmi ľahké upratovanie
• odpadá časté vynášanie zapáchajúcich košov s odpadkami
• nedochádza k vylievaniu zvyškov jedál do záchodovej misy

Čo možno drviť

• šupky od zemiakov, celé zemiaky
• šupky ovocia, vrátane melónových
• šupky zeleniny
• rybie hlavy i kosti
• kuracie kosti
• čajové vrecúška
• odrezky mäsa, vrátane šliach a kĺbov
• staré i tvrdé pečivo
• kôstky od ovocia
• škrupiny orechov
• škrupiny vajec
• staré kvety, sušené kvety
• cigaretové ohorky
• papierové vreckovky aj utierky
• kávovú usadeninu vrátane kávových papierových filtrov
• použité obrúsky a špáradlá, …

Čo sa nedá drviť

• porcelán, kovy, plasty, sklo, igelit
• povrázky, gumičky
• drobné kamienky
• kuchynské drôtenky a umývacie hubky
• suché šupky od cibule
• kukuričné ​​šupky, …

Údržba drvičov

Kvalitné drviče fungujú na princípe samočistiacich a bezúdržbových zariadení, drviace segmenty nemajú ostré hrany, teda nepotrebujú sa ani brúsiť. Drviče sú zvyčajne vyrobené z nerezového materiálu alebo zabezpečené antikoróznou úpravou, čo zamedzuje nežiaducemu opotrebovaniu.

Pred kúpou

Na tuzemskom trhu ponúka drviče odpadu viac výrobcov, teda je dôležité pred samotnou kúpou venovať výberu vysokú pozornosť. Najdôležitejšími aspektmi pri výbere je rýchlosť a krútiaci moment, ktoré ovplyvňujú spotrebu energie. Za veľmi kvalitné prístroje sa považujú také, ktoré dokážu urobiť v priemere okolo 2 700 otáčok za minútu. K ďalším požiadavkám patrí hmotnosť a veľkosť drviča, ktorá sa bude odvíjať od veľkosti domácnosti, dvojčlennej rodine postačí menší typ, päťčlenná rodina by mala naopak vybrať jeden z najväčších modelov. Cena sa bude líšiť podľa veľkosti drviča, výrobcu a použitého materiálu pre jeho výrobu. Za kvalitnejšie typy prístrojov zaplatíme v priemere od 400 €.

Ekológia

Drviče predstavujú ekologickú likvidáciu potravinových odpadov, čím sa znižuje výskyt hmyzu a hlodavcov v blízkom prostredí kontajnerov a zároveň sa zmenšuje celkový objem kuchynského odpadu.

Dôvodom, prečo zatiaľ nie sú v Slovenskej republike drviče odpadu tak rozšírené, ako napríklad v Spojených štátoch, je vyhláška ministerstva životného prostredia, podľa ktorej nesmú vniknúť do stokovej siete kuchynské odpady, či už vo forme pevnej alebo rozdrvenej. Drviče kuchynského odpadu nie sú zakázané, ale ich používanie nie je vodohospodárskymi spoločnosťami odporúčané. Tuhý kuchynský odpad sa však do kanalizácie dostáva denne, pretože väčšina ľudí nerozdrvený odpad (omáčky s mäsom, polievky, zeleninové šaláty, …) často splachuje do záchodu, do výlevky alebo do kanála. A tak nevyriešenou otázkou zostáva, kedy sa konečne všetci zhodneme na tom, že drviče kuchynského odpadu sú veľmi dôležitým pomocníkom v niekoľkých odboroch.

Článok Drviče kuchynského odpadu bol publikovaný 26. srpna 2013 v 15.30 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Ing. Šárka Jalčová. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...