Čo je skvelé na vlastnoručne vypestovaných plodinách?

Sponzorované odkazy:

Čo je skvelé na vlastnoručne vypestovaných plodinách?

Po revolúcii sa naše záhrady a záhradky menili na letné kúpaliská a letné reštaurácie. S postupom času, možno aj vďaka zdražovaniu základných druhov ovocia a zeleniny sa opäť pomaly, ale iste vraciame k pestovaniu vlastného ovocia a zeleniny. Ako hovoria naši rodičia: „Aspoň vieme, čo v tom je.“

Patríte aj vy medzi nadšených záhradkárov, alebo zodpovedných rodičov, ktorí tvrdia, že nič nechutí tak dobre, ako vlastnoručne vyrobená výživa od mamičky z plodín z vlastnej záhradky?

Ak bola vaša odpoveď áno, tak je to veľmi dobre. Nemusíte mať práve za domom pole, aby ste si zvládli vypestovať dosť ovocia a zeleniny. Ako sme už písali v predošlom článku – aj s minimom priestoru si môžete nájsť spôsob, ako pestovať – aj keby v kvetináčoch, kontajneroch, alebo v závesných systémoch. Na internete sa objavujú videá s tipmi na tzv. vertikálne pestovanie – napríklad v širokých rúrkach – často majú titkťokoví záhradníci naozaj obrie šaláty.

Ak sa nechcete vzdať svojej „ozdobnej“ kvetinovej záhrady, aj tu je riešenie – môžete pestovať bylinky a zeleninu, ktorá nielen dobre chutí, je plná vitamínov, ale dodá do záhrady aj dekoratívny prvok. Čarovné farebné stonky má napríklad mangold, či niektoré druhy šalátov. A čo napríklad nádherná voňavá levanduľa, ktorá dodá vôňu, farbu, priláka farebných obyvateľov záhrady, navyše vám vyrieši problémy s nespavosťou, vyčistí pleť a môžete z nej vyrobiť božsky osviežujúcu levanduľovú limonádu pre vaše návštevy?

Nebojte sa vôbec prepojenia úžitkovej a dekoratívnej záhrady. Možno si niektorí vaši susedia budú ťukať na čelo, ale napokon, čo je im do toho, že? Inšpirujte sa na predzáhradkách našich babičiek. Popínavé kvety objímali starostlivo natretý plot, po otvorení záhradky vás uvítali pivonky, ale mohli ste si tu nazbierať petržlenovú vňať, pažítku a štiav kyslý a ľahko si uvariť voňavú polievku. Odstrihnúť rebarboru a upiecť koláč. Alebo si na rohu záhradky posedieť na lavičke pod voňavou bazou, či orgovánom. Ostatne baza a orgován nie sú len voňavé ozdoby do záhrady! Orgován pomáha liečiť respiračné ochorenia, skvele pomáha sedeniu pod ním napríklad pre tých, ktorým boli vytrhnuté mandle. A príslovie „pred bazou sa pokloň“, to sedí ako pokrievka na hrniec. Nielenže podľa povier chráni domácnosť pred škodlivými entitami, úderom blesku, ale má vedecky preukázateľné účinky pri liečbe viróz, prechladnutí, urýchľuje rekonvalescenciu, ale navyše bol skúmaný ako prostriedok na liečbu Covidu s veľmi pozitívnymi výsledkami.

Naviac taká symbióza byliniek a plodín má svoje ďalšie výhody. Niektoré bylinky odpudzujú škodcov, ktorí by vám inak ťažko vypestovanú zeleninu napadli. Ak máte terasu, či pergolu a tvrdíte, že nemáte miesto na pestovanie, tak skúste použiť závesné kvetináče a zavesiť ich na zábradlie, či plôtik okolo. A miesto na pestovanie je na svete! Vašim hosťom budete môcť pripraviť mojito z čerstvo odtrhnutej mäty. Deti poteší zmrzlina s jahodami, ktoré môžu visieť okolo celej strechy pergoly. Fantázii sa naozaj medze nekladú.

Na skalke nemusia rásť len skalnice, skúste prekvapiť a zakomponujte do svojej kvetinovej záhrady aj pár kelov, či feniklu. Ich pekné sfarbenie dodá zaujímavý prvok, naviac si na nich na konci sezóny s rodinou pochutíte.

Nezabudnite do záhradkárčenia zapojiť aj deti. O dôležitosti záhradkárčenia pre deti si povieme v niektorom z ďalších článkov, ale vedzte, že deti záhradkárčenie milujú – a taká baby karotka, ktorú si samy vypestovali, bude najsladšou zeleninou, ktorú kedy jedli.

Článok Čo je skvelé na vlastnoručne vypestovaných plodinách? bol publikovaný 16. dubna 2024 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...