Aké vlastnosti majú jednotlivé druhy okien?

Sponzorované odkazy:

Aké vlastnosti majú jednotlivé druhy okien?

Pri dôkladnej rekonštrukcii domácnosti, prípadne realizácii novostavby celkom iste budete riešiť problém s tým, aký typ okien zvoliť z hľadiska materiálového prevedenia. V súčasnosti sa na trhu dajú zaobstarať nové okná v mnohých cenových reláciách, ale aj práve podľa toho, z čoho sú vyrobené dominantné prvky, teda rámy. Majú odlišné vlastnosti, ktoré je potrebné pred nákupom zvážiť.

Okná nám pomáhajú šetriť energiuOkná nám pomáhajú šetriť energiu

Plastové okná

Z hľadiska ceny sú asi najdostupnejšie plastové okná . Majú tú výhodu, že sa ľahko udržujú, v podstate s nimi nemáte okrem bežného občasného čistenia žiadne starosti. Niekomu môže vadiť samotný umelý materiál, čo však rozhodne neznižuje kvalitu a životnosť, ktorá sa u dobre vyrobených plastových okien pohybuje v rádoch desiatok rokov. Okrem toho majú aj celkom solídne tepelnoizolačné vlastnosti, čo je dôležitý parameter u všetkých typov okien.

Drevené okná

Klasiku na Slovensku predstavujú „drevené okná“: https://www.jis.cz/drevena-okna/ . V ich prospech hovorí najmä pekný vzhľad, dobre sa hodia do starších objektov, a to aj historicky cenených, kde ako alternatívu je možné taktiež použiť „špaletové okná“: https://www.jis.cz/spaletova-okna/ . Ak sa rozhodnete pre drevené rámy, počítajte predsa len s vyššou obstarávacou cenou. Po niekoľkých rokoch je potom vždy nutné rámy dôkladne ošetriť zvnútra aj zvonku, aby ich nepoškodili prípadné nepriaznivé klimatické podmienky a nedošlo k ich rýchlemu opotrebovaniu.

Hliníkové okná

Moderné riešenia predstavujú hliníkové okná . Ide o veľmi ľahký materiál, takže sa dobre hodí pre novostavby. Možno ich kúpiť v mnohých variantoch, a to napríklad v imitácii dreva, vďaka čomu potom na prvý pohľad nie sú rozoznateľné od prírodného materiálu. Vynikajú perfektnými tepelnoizolačnými vlastnosťami, takže sú vhodné do vyšších nadmorských polôh, kde je nutné cez zimu počítať s extrémne nízkymi teplotami. Rovnako dobre ale vyniknú v bežnej mestskej zástavbe.

Článok Aké vlastnosti majú jednotlivé druhy okien? bol publikovaný 18. září 2020 v 07.00 v rubrike PR články. Autorom článku je Redakce. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...