Skôr, než zapálite sviečku....

Sponzorované odkazy:

Skôr, než zapálite sviečku....

Hmlistá jeseň, adventný čas a nadchádzajúci sviatočný vianočný čas majú niečo spoločné, častejšie si večer zapálime sviečku. Vedeli ste, že niektoré sviečky vám okrem navodenia romantickej atmosféry môžu poškodiť zdravie?

Niektoré sviečky nám miesto pohody, môžu poškodiť zdravieNiektoré sviečky nám miesto pohody, môžu poškodiť zdravie

V dávnych dobách boli sviečky v našich domácnostiach nielen zdrojom romantickej atmosféry, ale predovšetkým hlavnými zdrojmi svetla. Dnes sa sviečky používajú hlavne ako dekorácia, na prevoňanie vzduchu a pre relaxáciu. Väčšina moderných sviečok sa vyrába za použitia parafínu, ale dostupné sú aj sviečky z včelieho, sójového, či palmového vosku.

Nie všetky sviečky, ktoré kúpite v obchode, sú však zdravotne nezávadné, niektoré sa hodia naozaj len ako dekorácia, pretože po zapálení uvoľňujú do ovzdušia potenciálne škodlivé toxíny. Niektorí spotrebitelia tomuto tvrdeniu oponujú tým, že z jednej sviečky tých toxínov nie je toľko, aby mohli ohroziť zdravie.

Sú sviečky toxické?

Na internete existuje mnoho článkov vysvetľujúcich nebezpečenstvo horiacich sviečok. Keď odhliadneme od požiarnej bezpečnosti, čo by pre väčšinu dospelých ľudí mala byť samozrejmosť, existujú aj ďalšie nevýhody niektorých sviečok.

Napríklad to, že niektoré lacné sviečky majú knôt vyrobený z materiálov, ktoré obsahujú ťažké kovy, ako je napríklad olovo, ktoré je známe ako karcinogén. Výrobky certifikované v rámci EÚ by mali byť zdravotne nezávadné, avšak u sviečok nakúpených na vianočných trhoch, v tržniciach a u ázijských predajcov, alebo prostredníctvom internetu z čínskych e-shopov, nie je kontrolovaná kvalita ani zdravotná nezávadnosť. Väčšina výrobcov sviečok prestala vo svojich sviečkach používať olovo už v 70. rokoch. Kvôli obavám, že výpary môžu spôsobiť otravu olovom, najmä u detí.

Je „vosk“ vyrobený z toxických chemikálií?

Väčšina moderných sviečok je vyrobená z parafínového vosku. Tento typ vosku sa vyrába z ropy ako vedľajší produkt pri výrobe benzínu. Niektoré štúdie tvrdia, že pri spaľovaní parafínového vosku sa uvoľňujú potenciálne nebezpečné chemikálie, ako je toluén. Jednalo sa však o veľmi nepresvedčivú teóriu, ale ak sa však obávate možných negatívnych účinkov spaľovania parafínového vosku na zdraví, môžete skúsiť použiť sviečky vyrobené z včelieho vosku, sójového vosku, alebo iných rastlinných voskov.

Horiace sviečky uvoľňujú do ovzdušia prchavé organické zlúčeniny – zmes extrémne malých častíc, ktoré sa môžu dostať do pľúc. Existujú obavy, že dlhšia a opakovaná expozícia k týmto časticiam môže viesť k problémom so srdcom a privodiť dýchacie ťažkosti, napríklad vyvolať astmatický záchvat.

Prchavé organické zlúčeniny sú zlúčeniny uhlíka, ktoré sa pri izbovej teplote ľahko premenia na plyn. Niektoré tieto zlúčeniny sa prirodzene vyskytujú v kvetoch a vytvárajú sladkú vôňu. Iné prchavé organické látky, ako je formaldehyd a benzín, môžu potenciálne spôsobovať rakovinu.

Pravidelne sme v každodennom živote vystavení pôsobeniu pevných častíc a prchavých organických látok. Tieto prchavé organické látky prichádzajú vo forme výfukových plynov z automobilov, znečistenia z tovární a všetkého ostatného, čo spaľuje fosílne palivá.

Ak sviečky používate správne v dobre vetranom priestore, je nepravdepodobné, že by mali významný vplyv na vaše zdravie. Nadmerné dýchanie akéhokoľvek druhu dymu však môže potenciálne poškodiť vaše zdravie. Horiace sviečky vyrobené z parafínu uvoľňujú sadze. Je dobré minimalizovať množstvo dymu, ktoré dýchate, zapálením sviečok v dobre vetranej miestnosti a zabránením prievanu, ktorý môže zvýšiť množstvo dymu, ktoré sviečky uvoľňujú. Skrátením knôtu tiež docielite to, že sviečka bude menej dymiť.

Sú vonné sviečky toxické?

V dnešnej dobe veľmi obľúbené vonné sviečky, môžu uvoľňovať prchavé organické zlúčeniny, ako je formaldehyd, ktorý tiež pôsobí ako karcinogén. Ak sa u vás po zapálení vonnej sviečky prejaví kýchanie, nádcha, upchatý nos, či dráždivý kašeľ, sviečku uhaste, poriadne vyvetrajte a takú sviečku už nezapaľujte a ponechajte si ju iba ako dekoráciu.

Ako sú na tom sójové sviečky?

Sójové sviečky produkujú menej sadzí a toxických chemikálií ako sviečky vyrobené z parafínu.

Palmový olej

Sviečky z palmového oleja sú pre zdravie lepšie, ale tu je veľká proti procedúra získavania palmového oleja, plantáže a tisíce životov umierajúcich zvierat, aby mohol tento priemysel produkujúci palmový olej prosperovať. Palmový olej nenájdeme iba vo sviečkach ale v stovkách potravín, kde by nemal z hľadiska zdravia vôbec byť.

Pri zaobchádzaní so sviečkami dodržujte nasledujúce rady:

  • Pred zapálením sviečky v miestnosti dôkladne vyvetrajte.
  • Nezapaľujte sviečky v miestnosti, kde je prievan.
  • Vždy pod sviečku umiestnite podložku z nehorľavého materiálu.
  • Skráťte knôt, ak je dlhší ako 10 až 15 milimetrov.
  • Namiesto toho, aby ste sfúkli sviečku, ponorte knôt do vody.
  • Po uhasení sviečky opäť riadne izbu vyvetrajte.

Ktoré sviečky sú najlepšie pre vaše zdravie?

Pokiaľ chcete minimalizovať množstvo častíc, ktoré vdychujete, je vašou najlepšou voľbou držať sa sviečok z prírodných materiálov. Kokosový, včelí, sójový a rastlinný vosk, sú najlepšou voľbou. Radšej nepoužívajte parfumované sviečky, ani vonné tyčinky. Domácnosť rovnako najlepšie vonia, pokiaľ je riadne uprataná a vyvetraná.

Článok Skôr, než zapálite sviečku.... bol publikovaný 8. prosince 2020 v 09.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...