Mýty a povery v starostlivosti o domácnosť - 1. diel

Sponzorované odkazy:

Mýty a povery v starostlivosti o domácnosť - 1. diel

V domácnosti sa každému prihodí, že niečo rozleje, alebo zašpiní. Existuje veľa babských rád ohľadom upratovania a čistiacich prostriedkov zo špajze. Niektoré aspoň trochu fungujú, iné skôr uškodia. Aká je teda pravda?

Jar na auto

Určite ste počuli, že prípravok na umývanie riadu sa skvele hodí na upratovanie vášho štvorkolesového miláčika. Je pravda, že skvele odmasťuje. Prostriedok na riad však nie je riešením. Okrem mastnoty totiž odstráni aj polyméry z laku automobilu, čo urýchli hrdzavenie. Namiesto jari použite špeciálny prípravok na automobily, budete mať istotu, že nepoškodí lak.

Lak na vlasy odstraňuje atrament a stopy po popisovačoch

Tento trik fungoval kedysi, kedy laky na vlasy obsahovali veľké množstvo alkoholu. V dnešnej dobe vám spreje, ktoré ho obsahujú minimálne množstvo nepomôžu. Použite radšej odstraňovač škvŕn, alebo ak chcete babskú radu, čistý lieh, poprípade siahnite do zásob domácej slivovice.

Biele víno odstráni škvrny od červeného vína

Túto radu počul určite každý. Použitie bieleho vína neodstráni škvrny od červeného vína. Navyše je škoda plytvať dobrým mokom na čistenie bielizne. Škvrnu odsajte čistou a suchou handričkou a opatrne na ňu nastriekajte trochu peroxidu vodíka. Proces podľa potreby opakujte. Len dajte pozor, aby bola látka stálo farebná.

Bielidlo

Tiež vaša mamička používala obyčajné Savo na bielenie bielizne, pred tým, než ho dala do práčky? Ušetrite si čuchové bunky, sú škvrny, ktoré ani bielidlo nevyčistia. Síce dezinfikuje, ničí choroboplodné zárodky a bieli škvrny, ale neodstráni nečistoty a špinu z oblečenia. Navyše bielidlom poškodíte farebné kúsky, či biele oblečenie, ale vyrobené z hodvábu, či viskózy. To po použití bielidla zožltne.

Žuvačka

Tiež ste čítali, že žuvačku možno odstrániť pomocou arašidového masla, či kokosového oleja? Na tento trik zase rýchlo zabudnite! Nefunguje a navyše si prirobíte jednu mastnú škvrnu navyše. Radšej oblečenie so žuvačkou dajte do mrazničky, nebude toľko lepiť a ľahko ju odlúpnete.

Prachovka

Tú má doma naozaj každý. Našuchorená a pripravená oprášiť prach zo všetkých povrchov a zákutí. Ale má nevýhodu – rozvíri prach všade okolo. Radšej poličky utierajte vlhkou handričkou, na ktorých je prach prilepený a pavučiny povysávajte. V ďalšom článku vám prinesieme druhý diel, ktorý vám poradí, ako zatočiť so škvrnami účinnejšie.

Ďalšie tipy a rady, ako odstrániť neposlušné škvrny nájdete v ďalšom článku. Máte nejaké svoje osvedčené rady? Podeľte sa o ne s nami v komentároch!

Článok Mýty a povery v starostlivosti o domácnosť - 1. diel bol publikovaný 22. května 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...