Bylinková záhradka na jeseň

Sponzorované odkazy:

Bylinková záhradka na jeseň

Milujete vôňu svojej bylinkovej záhradky, máte veľa byliniek, že by vám ich závidela aj babka korenárka, ale rozmýšľate, čo s bylinkovou záhradkou urobiť na jeseň? My vám poradíme!

Babie leto je tým najlepším obdobím pre zber byliniek. Pomaly sa ochladzuje a vy máte dostatok času sa o bylinkovú záhradku postarať, aby prežila aj prvé jesenné mrazíky.

Niektoré bylinky sa na jeseň naopak vsádzajú, aby boli pripravené na jar vyrásť. Ak máte bylinky zasadené v kvetináčoch, vôbec neurobíte chybu, ak ich presuniete do domu. Na verande im bude dobre. Znížte však ich zálievku, aby vedeli, že je čas na vegetačný pokoj.

Petržlen a pažítka

Tie sú naozaj jednoduché na pestovanie a môžete ich na jeseň zostrihať, nakrájať a uzavrieť do škatuliek a nechať zmraziť. V zime vám polievka s „čerstvo“ voňavým petržlenom príde vhod.

Bazalka

Bazalku si môžete ľahko presťahovať zo záhona domov na parapet a celú zimu si užívať jej nezameniteľnú vôňu v pokrmoch všetkého druhu. To isté platí aj o koriandri. Obe tieto bylinky vám doma na jeseň ľahko zakorenia. Ak nemáte doma miesto, bylinky z vašej záhradky môžete nasušiť, najlepšie zviazané niekde v tieni, na použitie v zime, ako to robievali naše babičky.

Majorán

Slovenská kuchyňa by sa bez majoránky nezaobišla, od zmesou mletého mäsa, cez zemiakové placky, až po polievky, tam všade majorán patrí. Majoránku si môžete nasušiť, alebo ju skúsiť presunúť tiež domov na okno.

Mäta

Málokto nedokáže vypestovať mätu, vyrastie aj úplnému záhradníckemu začiatočníkovi. Je vhodná pre pestovanie v kvetináčoch, záhonoch, ale aj v malých kvetináčoch. Nasušte si mätu pre prípad, keď vás bude trápiť žalúdočná nevoľnosť, budete sa chcieť upokojiť jej lahodným čajom, či si ju pestujte aj doma a budete si môcť vlastnoručne vyrobeným mojitom v zime pripomenúť letné koktaily. Mätu na záhonoch skráťte, pokojne aj prikryte, aby jej neublížili mrazíky.

Šalvia

Šalvia sa používa na celý rad zdravotných problémov, napríklad proti poteniu, či na škrabanie v krku. Rastliny šalvie skráťte a prikryte. Usušenú šalviu môžete užívať na inhalácie, kúpele, alebo piť ako čaj.

Sťahovanie do domu

Všetky rastliny, ktoré sa rozhodnete presťahovať zo záhonov domov, musíte postupne aklimatizovať. Najlepšie ich dajte na noc na verandu a občas ešte cez deň von, postupne ich nechajte na verande a za najskôr dva týždne ich presťahujte do domu. Rastliny budú mať viac času na adaptáciu na nové prostredie.

Zavlažovanie

Keď máme bylinky doma, máme tendenciu ich skôr prelievať, pretože ich máme často na očiach. Niektoré milujú vlhkú pôdu a suchý vzduch, najmä ak sa už kúri, im nerobí dobre. Iné druhy budú spokojné, keď ich zalejete raz za týždeň. O každej rastline by ste si mali zistiť, ako častú zálievku vyžaduje, než jej ublížite.

Domáci maznáčikovia

Ak máte domáceho maznáčika, skôr, než domov donesiete nové rastliny, uistite sa, že pre neho nie sú pri náhodnom požití jedovaté.

Článok Bylinková záhradka na jeseň bol publikovaný 11. září 2021 v 09.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...