Nachádzate sa: Úvodná stránka > Doplnky > Bylinky, ktoré vypestujeme na okne
Sponzorované odkazy:
Bylinky sú niečím, čo dodá jedinečnú chuť a šmrnc prakticky akémukoľvek jedlu. Sú zdravé a perfektne sa hodia ku každému mäsu. Mnoho čerstvých byliniek má priaznivý vplyv na naše zdravie, prekypujú vitamínmi a sú vždy ľahko použiteľné ako chutné a voňavé koreniny. Ako vyriešiť aby boli vždy po ruke? Je veľa byliniek, ktoré možno bez problémov pestovať doma a nie je potom problém ich kedykoľvek využiť. Kuchyňu navyše zútulnia a prevoňajú. Nižšie sa môžete dozvedieť o niekoľkých bylinkách, na pestovanie ktorých nepotrebuje veľké úsilie.
Väčšina byliniek potrebuje svetlé miesto, kde budú môcť prijímať slnečné lúče a prosperovať z nich. Keďže veľmi často ide o rastlinky zo stredozemia, nemali by byť v chladných miestnostiach a ak budú umiestnené na okne, bude dobré ustrážiť ich, aby na ne nefúkalo. Živé rastliny vyzerajú v kuchyni veľmi pekne a tí, čo si potrpia na detailoch, určite strávia veľa času vyberaním najkrajších kvetináčov. Väčšinu byliniek je pred zimou najlepšie zožať a buď ich usušiť, alebo lepšie zamraziť do kociek ľadu.
Snáď najjednoduchšie pestovateľnou konzumnou rastlinkou je žerucha so svojimi sviežimi zelenými výhonkami. Jej semienka zakúpime prakticky kdekoľvek a potom ich už stačí rozsypať na vlhkú vatu a niekoľko dní čakať, až žerucha začne zo semienka klíčiť stále vyššie a vyššie. V tejto fáze (keď je žerucha niekoľko cm vysoká) je najlepší čas na žatvu. Žerucha má jemnú, ostrú chuť a skvele sa hodí do polievok, šalátov či nátierok.
Sadenice mäty piepornej je najlepšie zakúpiť na jar v záhradníctve. Cez leto bude prosperovať na balkóne aj za oknom a pri dobrej starostlivosti (pravidelnej zálievke) sa odmení svojím rýchlym rastom. Mäta sa hodí ako do čajov, tak alkoholických nápojov. Nádherne vonia a dozdobiť môže aj mnohé sladké dezerty. Na zimu je najlepšie ju zožať. Najvhodnejším spôsobom uskladnenia, rovnako tak ako u väčšiny byliniek, je zamrazenie.
Kto by sa bál pestovanie bazalky od semienka, môže si zakúpiť už väčšie rastlinky. Šetrí to čas a navyše potom bazalka bude kedykoľvek k dispozícii už od prvého dňa. Bazalka je veľmi známou jednoročnou stredomorskou bylinkou, ktorá sa perfektne hodí k paradajkám a syru. Ideálne je použiť ju do cestovín, jednoduchých omáčok, do šalátov či na obľúbené pesto. Má výraznú chuť i vôňu, preto ju možno využiť aj v aromaterapii. Bazalka odháňa hmyz a medzi jej prospešné účinky patrí podpora trávenia.
Sponzorované odkazy:
Zastresene.sk
Preberanie textov z týchto stránok je bez súhlasu autora trestné.