Prečo je dôležité zabezpečiť bazény

Sponzorované odkazy:

Prečo je dôležité zabezpečiť bazény

Leto je nielen sezóna grilovačiek a stretávania sa s priateľmi, ale aj obdobie, kedy sa využívajú bazéniky, bazény a kúpacie jazierka. Je však dôležité mať bazény zabezpečené pred malými deťmi a domácimi miláčikmi, aby nedošlo k utopeniu. Záchranári každoročne vzlietajú niekoľkokrát k prípadom topenia sa detí a veľmi často taký príbeh nemá šťastný koniec. Je tak lepšie bazén zabezpečiť a nespoliehať sa na to, že dieťa budeme mať vždy pod dohľadom.

Najjednoduchším riešením je samozrejme oplotenie, deti, ani väčšina domácich miláčikov ho jednoducho neprelezie. Budete však potrebovať povolenie a väčšie deti by mohli bránku otvoriť, takže musíte vymyslieť systém, ktorý sa nebude dať jednoducho otvoriť. Pri dnešnej cene stavebných materiálov tento variant polezie celkom do peňazí a tiež nie je pohľadovo najkrajší.

Existuje modernejšia možnosť – tou je tzv. bazénový alarm. Nákladný variant, je však oveľa „ľúbivejší“. Moderné alarmy dokážu upozorniť na „predmet“ vo vode. Takže budete môcť zachrániť aj zvieratká, ktoré vám nepatria a prišli sa k vám iba napiť a omylom spadli do bazéna. Senzory sú citlivé aj na veľmi malé predmety, ale počítajte s tým, že na priemerne veľký bazén ich budete potrebovať niekoľko.

Alebo môžete zvoliť bezpečnostný kryt, vďaka ktorému do bazéna jednoducho nebude možné spadnúť. V tomto prípade sú možnosti hneď dve. Buď bezpečnostné siete, alebo plný kryt – väčšinou z pevného plastu. Zabezpečiť by ste mali aj odtok bazéna a všetky miesta pod hladinou, kde hrozí, že sa plavec zachytí za plavky a nebude môcť vyplávať.

Pokiaľ máte lacnejší bazén, tzv. vyvýšený, do ktorého sa musí liezť po schodíkoch. Vždy, keď sa bazén nepoužíva, odstavte schodíky do dostatočnej vzdialenosti od bazéna. Bohužiaľ v tomto prípade platí dvojnásobne, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch.

Určite vás nechceme odradiť od obstarania bazéna na záhradu, ale najmä s malými deťmi treba naozaj dbať na opatrnosť.

Článok Prečo je dôležité zabezpečiť bazény bol publikovaný 5. července 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...