Veľké nápady do malej záhrady

Sponzorované odkazy:

Veľké nápady do malej záhrady

Máte iba malú predzáhradku, či kúsok prenajatej záhrady a napriek tomu sa tam chcete venovať pestovaniu kvetín a umiestniť do nej aj miesto na odpočinok? Aj na malej záhradke sa môžete vyšantiť a pomocou kvetov do nej pridať farby a štruktúru.

Pokiaľ sa chystáte záhradku ešte len osadiť, najskôr ju pár dní po sebe sledujte. Kde vychádza slniečko, kam praží najväčšia poludňajšia žiara, a kde sa lúčia posledné lúče pri západe. Možno si budete ťukať na čelo, ale to, kam svieti slniečko a aký priestor je viac v tieni, je dôležité pre výber kríkov a kvetov. Ostatne tiež na stavbu prístrešku, či pergoly. Niekto má radšej posedenie na slnku, iní preferujú tieň. Potom si vezmite do ruky ceruzku a naplánujte si budúcu záhradku. Poslúži vám štvorčekový papier, aby ste mohli kresliť v mierke.

Vďaka tomu, že máte na záhrade menší priestor, voľte subtílnejší záhradný nábytok. Podľa toho, akú máte veľkú rodinu, kúpte základných 4–6 kusov, pre hostí voľte stohovateľný, či skladací nábytok, aby vám v bežnej prevádzke na záhrade neprekážal. Záhradný stôl si radšej kúpte rozkladací, aby vám nezaberal príliš veľký priestor.

Ak sa chcete venovať pestovaniu kvetín a mrzí vás, že nemáte príliš veľa miesta, môžete na pergolu zavesiť závesné kvetináče. Malú záhradku môžete osadiť viacerými kvetinami, keď budete využívať aj vertikálny priestor. Pokojne si zaveste kvetináče aj na plot, nechajte po ňom plaziť ozdobné popínavé kvety a pod. Vďaka tomu, že ste starostlivo pozorovali, ako sa chová slnečný svit na vašej záhrade, budete mať uľahčený aj výber kvetov. Ak ste záhradník začiatočník, v každom záhradníctve vám dokážu poradiť kvety na mieru, pokiaľ im budete schopní oznámiť informáciu typu: potrebujem kvety na južnú stranu, kde celý deň praží slniečko…

Pri sadení myslite na to, aby vyššie kvety boli pozdĺž plotu a pred ne saďte nižšie a nižšie, vytvoríte si tak roztomilé kaskády a nie je dôvod, aby nemohli pod kríkom rásť ešte ďalšie okrasné kvety.

Čo sa týka farieb, vôbec sa ich nebojte. Vyvarujte sa princípu, že budete sadiť napríklad len červené a biele kvety. Po prvé, rovnako všetky kvety kvitnú v inej dobe. Po druhé, záhrada vždy vyzerá lepšie, ak je viac prírodná. Takže na jednom záhone môžete mať oranžové tulipány, ktoré kvitnú na jar, ružové ruže, ktoré vám urobia radosť v máji, a za nimi pri plote slnečnice, ktoré vám rozžiaria záhradu v auguste. Pohrať sa môžete aj s textúrami – skalničník guľkovitý, hyacinty, ruže, drobné lobelky, paprade… – nebojte sa vytvoriť trošku punkovejšiu a nie prehnane úhľadné záhony z podobných kvetov.

Dôležité bude, aby ste do jedného záhona, či nádoby sadili kvety s rovnakými požiadavkami na zalievanie.

Článok Veľké nápady do malej záhrady bol publikovaný 30. července 2022 v 08.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...