Dokonalá záhrada láka k odpočinku

Sponzorované odkazy:

Dokonalá záhrada láka k odpočinku

Od jari do jesene je na záhrade stále čo robiť. Rozhodli ste sa, že tento rok v lete doprajete svojej záhrade trochu starostlivosti a vylepšíte ju? Krásna záhrada nielenže zdvíha hodnotu nehnuteľnosti, ale tiež vám ponúka svoju náruč na oddych a relaxáciu.

Ako vytvoriť dokonalú atmosféru na záhrade?

Na túto otázku nemožno odpovedať univerzálne. Pre každého znamená pojem dokonalá záhrada niečo iné. Niekto túži po záhradnom jazierku, iní dajú prednosť bezúdržbovej záhrade s bazénom a pergolou, kde budú môcť so svojimi priateľmi grilovať, veľa ľudí ocení záhradu, kde dokážu niečo vypestovať.

Načerpajte inšpiráciu

Skôr než sa vrhnete bezhlavo do prerábania záhrady, urobte si chvíľku, vezmite si notebook na terasu, urobte si kávu, zapnite internet a pozrite sa na najrôznejšie fotografie od ľudí, ktorí majú podľa vás pekné záhrady, napríklad na Pintereste sa to tipmi a radami pre prerábanie exteriéru domu len tak hemží. Nájdete tam aj nápady na jednoduché a lacné DIY dekorácie, ktoré zvládne vytvoriť snáď úplne každý. Vďaka tomu zistíte, že zo starého pňa môžete ľahko s deťmi vytvoriť jedinečný domček pre škriatkov, alebo že zo starých paliet vyrobíte snáď čokoľvek, čo vás napadne. Aj vyvýšené záhony sú v podaní niektorých blogerov umeleckými dielami.

Zaujímavým prvkom na záhrade býva napríklad osvetlenie, nie je príliš vidieť, ale pekné vonkajšie osvetlenie urobí večer naozaj dojem. Navyše sa nejedná o nijako závratnú investíciu. Správne zvolené svetlá dokážu vašej záhrade dodať úžasnú atmosféru nielen počas teplých letných večerov.

Veľmi toho urobia aj vhodne zvolené kvetináče a hrantíky, mali by ladiť nielen medzi sebou, ale celkovo k celému exteriéru. Nie je preto na škodu investovať do drahších ozdobných kúskov, veľmi obľúbené sú napríklad terakotové kvetináče. Závesné kvetináče, z ktorých pretekajú nádherné kvety dodajú vášmu domu plastickosť.

Pergola, vonkajšie posedenie, altánok – na dokonalej záhrade nesmie chýbať miesto, kde sa môžete stretávať s priateľmi, rodinou, či tam budete môcť po ťažkom dni v práci rozjímať s knihou a hrnčekom dobrej kávičky. Nemusíte rovno stavať nový prístrešok, stačí, keď starý natriete, zaobstaráte novú podlahu, vkusné sedačky, či pohodlné kresielko. Ani v okolí záhradných stavieb by nemali chýbať kvety. Ak radi grilujete, oceníte v okolí grilu kvetináče, či záhony s najrôznejšími bylinkami a korením, vďaka ktorým bude vaše kulinárske umenie dovedené k dokonalosti.

Článok Dokonalá záhrada láka k odpočinku bol publikovaný 8. července 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...