Kompost na jeseň

Sponzorované odkazy:

Kompost na jeseň

Kompostovanie sa v posledných rokoch dostalo do centra pozornosti skúsených aj začínajúcich záhradníkov. Vďaka tomu, že sa väčšina z nás začala zaujímať o udržateľný životný štýl, vďaka kompostu sa môžeme zbaviť prebytkov z kuchyne elegantnejším spôsobom, ako ich vyhadzovať do smetiaka. A navyše, časom budú užitočné.

Jeseň je tá pravá doba, kedy si môžeme kompost založiť, či ho skontrolovať, prehádzať a postarať sa, aby prirodzené procesy v ňom prebiehajúce, pokračovali aj v zime a my ho mohli na jar použiť na záhony.

Kľúčom k úspešnému kompostovaniu je udržanie rovnováhy medzi uhlíkom a dusíkom v komposte. Zdravé zhromaždenie kompostu by malo obsahovať asi dve tretiny uhlíkových (hnedých) materiálov a jednu tretinu dusíkatých (zelených) materiálov. Materiály bohaté na uhlík poskytujú prevzdušňovanie na urýchlenie procesu kompostovania, eliminujú nepríjemné pachy a pomáhajú produkovať ľahký, nadýchaný finálny kompost.

Väčšina z nás má prebytok materiálu, ktorý je bohatý na dusík. Počas roka sa málokedy dostanú do kompostu uhlíkaté zvyšky. Pomer v komposte by tak bol presne opačný. Preto sa snažte, aby vo vašom komposte bol dokonalý pomer a zožeňte si viac uhlíkatého „odpadu“ do kompostu.

Na jeseň to môže byť ľahké, do kompostu pridáte trávu z posledného kosenia, zhrabané vetvičky a lístie. Lístie je pre kompost najcennejším materiálom. Je bohaté na uhlík, pritom sa ľahko kompostuje. Čerstvá pokosená tráva je bohatá na dusík a slúži ako aktivátor kompostu. Pokosenú trávu pridávajte do kompostu v tenkých vrstvách. Potom pridajte dvojnásobný objem lístia, aby sa vyrovnal pomer uhlík vs. dusík.

Čím viac lístia do kompostu dáte, tým viac dusíkatých zvyškov z kuchyne (dusíkatých) tam budete môcť vložiť. Len pamätajte na zlaté pravidlo pomeru dve tretiny vs. jedna tretina.

Pozor: Do kompostu nepatrí lístie a vetvičky z chorých či inak napadnutých stromov, inak si po použití kompostu škodcu roznesiete po celej záhrade.

Článok Kompost na jeseň bol publikovaný 1. října 2022 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...