Čo s popadaným lístím?

Sponzorované odkazy:

Čo s popadaným lístím?

Halloween nám tento rok odmeria nielen posledný októbrový deň, ale vďaka počasiu je aj takým symbolickým predelom jesene, než začnú naše záhradky sužovať ranné mrazíky a na záhrade toho už veľa neurobíme.

Opadané listy nám môžu poslúžiť aj ako dekoráciaOpadané listy nám môžu poslúžiť aj ako dekorácia

Ak ste to ešte nestihli, je najvyšší čas upratať popadané lístie a pripraviť záhradu na zimu. Opadané lístie môžete využiť mnohými spôsobmi – od kompostovania, cez mulčovanie, až po dekoráciu do vášho domu.

Kompostovanie

Jesenné lístie je dokonalým sezónnym doplnkom vašej kopy kompostu. Jednoducho ho vrstvite do vášho kompostu. Nezabudnite, že kvalitný kompost vyžaduje rovnováhu, a tiež na dôležité pravidlo – do kompostu nepatrí lístie z chorých stromov.

*TIP: O pravidlách kompostovania sme písali TU *.

Vylisujte ich

Pamätáte si na základnú školu a hodiny výtvarnej výchovy? Pozbierajte na záhrade tie najkrajšie listy, nechajte ich vysušiť a vylisovať a môžete vytvoriť krásne umelecké diela. Hodia sa na farbenie, môžete ich vložiť pod sklo na konferenčnom stolíku, alebo ich dať do rámčeka a použiť ako obrazy.

Jesenné rodinné fotografie sú najfarebnejšieJesenné rodinné fotografie sú najfarebnejšie

Krásne fotografie

Kopy zhrabaného lístia sú skvelým pozadím pre krásne rodinné fotografie. Jeseň je najfarebnejším obdobím roka, slniečko už síce nehreje, ale vytvára spolu s farebnými listami jedinečnú atmosféru pre hry s fotoaparátom.

Sezónne dekorácie

Nedá vám veľa práce, aby ste pomocou farebných listov vytvorili krásne dekorácie do domácnosti. Prinesiete si tak kúsok jesene k vám domov. Ak nie ste priaznivci Halloweenu a nemáte domov ozdobený dyňami, nazbierajte jesenné plody, farebné listy s dlhými stonkami dajte ich do vázy a okolo umiestnite pár žaluďov, gaštanov, či šípok a krásna jesenná dekorácia je na svete.

Vyrobte si jesenný veniec na dvereVyrobte si jesenný veniec na dvere

Z listov môžete vytvoriť aj krásny veniec na vaše vstupné dvere. K lístiu môžete pridať sezónne plody, či dekorácie v tvare hríbikov, suchej trávy, ktoré sú veľmi zaujímavou dekoráciou, poprípade šišky. Fantázii sa medze nekladú. Ale určite vám krásny jesenný veniec pomôže rozžiariť uplakanú jeseň.

Pri upratovaní lístia zažijete veľa zábavyPri upratovaní lístia zažijete veľa zábavy

Ochranný mulč

Listy vytvárajú úžasný ochranný kryt pre prezimujúce trvalky, alebo okopaniny uložené v zemi. Listy fungujú ako izolácia vašich plodín a chránia ich pred zamrznutím. Opäť nezabudnite, že sa nesmie používať lístie napadnuté škodcami.

Myslite aj na obyvateľov svojej záhradkyMyslite aj na obyvateľov svojej záhradky

Myslite na zvieratká

Skôr než vyhodíte všetko lístie zo záhrady, ponechajte aspoň malé kopčeky niekde v kútiku záhrady pre zvieratká ako sú napríklad ježkovia , aby sa mali kam schovať pred zimou. Ak vašu záhradu obývajú každoročne, ponúknite im misku s vodou a pár mačacích, či šteňacích granúl. Budú určite vďační.

Článok Čo s popadaným lístím? bol publikovaný 31. října 2020 v 07.15 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...