Aj trávnik potrebuje na jeseň zodpovedajúcu starostlivosť

Sponzorované odkazy:

Aj trávnik potrebuje na jeseň zodpovedajúcu starostlivosť

Už teraz musíte myslieť na to, aby bol váš trávnik na jar dokonalý. Čím viac starostlivosti trávniku na jeseň budete venovať, tým jednoduchšia bude jeho údržba na jar. Jednoduché, že? Ale ako na to?

Údržba trávnika na jeseň nie je žiadna veda, stačí, keď si prečítate naše rady. Vďaka nim sa budete môcť tešiť na letný trávnik bez žltých škvŕn a buriny.

Na jeseň nerastie trávnik tak rýchlo ako na jar a v lete, ráno začínajú klesať teploty. Je to teda najlepšia doba na hnojenie trávnika, odstránenie nevzhľadnej buriny a prevzdušnenie pôdy. Klasické hrabanie lístia na záhrade je vlastne aj spôsob starostlivosti o trávnik. Vďaka tomu, že lístie odhrabete, trávnik našuchoríte, navyše umožníte posledným hrejivým slnečným lúčom trávnik na poslednú chvíľu prehriať. Zhnité listy, ktoré neprepúšťajú vzduch, rozhodne vášmu trávniku neprospejú.

Ak kosíte na jeseň trávnik, nenastavujte kosačku príliš nízko, vždy je pre trávnik lepšie, keď je na zimu vyšší, než v lete, nebudú premŕzať korene. Navyše vám kosačka pomôže niektoré listy „pozbierať“, a tak si uľahčíte prácu s hrabaním.

Až pokosíte trávnik naposledy, bude najvyšší čas sa tiež postarať o kosačku na trávu, než ju upracete. Nechajte naostriť nože, vymeňte, či doplňte olej, skontrolujte sviečky, vyčistite vzduchový filter, poprípade skontrolujte elektrický kábel kosačky. Premažte mechanické časti, kosačku vyčistite a uložte na suché miesto. Pokiaľ vás kosačka v poslednej dobe nejako hnevá, odvezte ju do servisu, teraz vám už chýbať nebude.

U nás na jeseň často prší, ale aj tak sa môže vyskytnúť obdobie, kedy nespadne ani kvapka a vy budete musieť trávnik pokropiť. So zálievkou trávnika to na jeseň však nepreháňajte. Ale minimálne do konca októbra by ste sa o dostatočnú hydratáciu mali postarať.

Počas leta sa trávnik môže postúpať, pôda vďaka nedostatočnej vlhkosti stvrdne, jeseň je tak ideálna na prevzdušnenie trávnika. Nakyprí to pôdu a trávnik bude mať možnosť po dlhej dobe „dýchať“.

Prevzdušnenie trávnika je dokonalá príprava na jeho hnojenie, vďaka prevzdušneniu pôdy prenikne hnojivo hlbšie ku koreňom. Najlepšie bude hnojenie vykonať pred nástupom prvých ranných mrazíkov. Je len na vás, či zvolíte priemyselné hnojivo, alebo dáte prednosť prírodnejším ekologickým variantom. Trávnik potrebuje dusík a draslík.

S hnojením tiež súvisí jesenné vysievanie trávnika. Na plochách, kde sa trávniku príliš nedarí, môžete trávu znova dosiahnuť. Existuje nepreberné množstvo trávnych semien, nechajte si poradiť od odborníkov, ktoré semená budú ideálne pre váš pozemok.

Článok Aj trávnik potrebuje na jeseň zodpovedajúcu starostlivosť bol publikovaný 15. října 2022 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...