Jesenná údržba trávnika nie je žiadna veda

Sponzorované odkazy:

Jesenná údržba trávnika nie je žiadna veda

Tento rok bola úroda ovocia a zeleniny naozaj bohatá, po spracovaní týchto plodín však nesmiete zabudnúť ani na údržbu trávnika. Nemyslite si, že keď vám ho teraz nespáli slnko, nemusíte sa oň starať. Pretože keď sa o svoj trávnik postaráte na jeseň, na jar vám to vráti. Viete, ako na to?

Nebojte sa, nie je to nakoniec nič zložité!

Nie je to len o zhrabaní, či vyfúkaní lístia z trávnika. Naposledy trávnik pokoste, keď bude príhodné počasie. Trávnik počas suchých dní ešte zavlažujte, aj keď sa môže zdať, že ide iba o plytvanie vodou. Trávnik vlahu potrebuje na riadnu regeneráciu po sezóne plnej horúcich dní. Špeciálne, ak máte na niektorých miestach doslova vypálené kolesá od slnka. Prestať so zavlažovaním by ste mali tak týždeň pred tým, než meteorológovia začnú hlásiť prvé mrazy.

Odstráňte burinu a odumreté rastliny

Určite ste to robili počas leta, ale nie je dôvod, prečo to na jeseň prestať robiť. Burina totiž uberá vlahu a živiny vášmu trávniku.

Nezabudnite tiež riadne trávnik pohnojiť hnojivom bohatým na živiny. Pred zimou doprajte trávniku poriadnu výživu. Zatiaľ čo rast trávnika nad pôdou sa spomaľuje, v zemi neustále prebiehajú najrôznejšie procesy, ktoré nevidíte. Ak chcete mať na jar krásny trávnik, musíte sa oň na jeseň dôkladne starať. Vďaka hnojeniu na jeseň, bude mať celú zimu dostatok živín.

Niektoré druhy trávnych semien sú určené na dosievanie na jeseň, stačí si v obchode vybrať tie správne a môžete sa pred zimou pokúsiť opraviť miesta, ktorým dala tohtoročná letná sezóna poriadne zabrať.

Pred zimou zhrabte lístie, hnilé jablká, polámané vetvy, suchú trávu, aby ste predišli šíreniu škodcov po vašej záhrade. Trávnik by ste tiež mali riadne prevzdušniť. Vďaka tomu sa do správnych miest ľahšie dostane nielen hnojivo, ale aj vlaha a posledné slnečné lúče.

Článok Jesenná údržba trávnika nie je žiadna veda bol publikovaný 10. října 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...