Jarná starostlivosť o trávnik

Sponzorované odkazy:

Jarná starostlivosť o trávnik

Každý záhradkár si zakladá na krásnom trávniku. Dokonalý trávnik nie je jednoduché vypestovať a vyžaduje si to nemalú starostlivosť a úsilie.

Začnite včas

Niekoho trápia holé miesta, iných záhradkárov si doberá krtko, vo vlhších oblastiach zase vie znepríjemniť život veľa machu. O trávnik sa tak musíte starať od jari do jesene. Na jar je dôležité nezaspať dobu a začať sa o trávnik starať včas.

Vertikulácia je veľmi dôležitá

Nezabudnite ho riadne prehrabať, aby ste odstránili zhnité listy, skúsenejší vedia, že aj riadna vertikulácia trávnika na jar veľmi prospieva. Odstráni nečistoty a mach, prevzdušní celú plochu trávnika. Jedinou nevýhodou je, že sa pri tom pekne nadriete. Verikulácia je dôležitá najmä pri ťažkých a ílovitých pôdach, inak nebude mať trávnik dostatok vzduchu pre rast.

Nebojte sa použiť herbicídy

Na jar sa tiež zbavte buriny pomocou herbicídov, alebo ju ručne vytrhajte. Pozor na domácich miláčikov, aby sa vám neotrávili.

Kľúčové je pravidelné kosenie

Na jar nie je prvou prácou ohľadom trávnika nenávidené kosenie, ale len čo tráva trochu porastie, myslite naň. Dĺžka trávnika sa odporúča od 2,5 cm do 7,5 cm. Príliš nízky trávnik však rýchlejšie stráca vlhkosť a je náchylnejší k nevzhľadným vypáleným škvrnám od slniečka.

Akonáhle sa oteplí a tráva začne rásť, koste pravidelne v týždenných, či dvojtýždňových intervaloch.

Aj trávnik si zaslúži kvalitné hnojivo

Nezabúdajte trávnik tiež dostatočne pohnojiť a snažte sa dosiať na chýbajúce miesta, pokiaľ ste to nestihli na jeseň. Medzi záhradkármi je najobľúbenejšie granulové hnojivo. Použite ho v odporúčanej dávke rovnomerne na celý trávnik.

Dodajte trávniku dostatok vlhkosti

Pokiaľ bude extrémne sucho, snažte sa trávnik aspoň občas poliať záhradnou hadicou. V dnešnej dobe je síce dôležité šetriť vodou, ale trávnik vlhkosť potrebuje.

Článok Jarná starostlivosť o trávnik bol publikovaný 4. dubna 2023 v 07.00 v rubrike Záhrada. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...