Prečo si domov zaobstarať detektor dymu a požiarov?

Sponzorované odkazy:

Prečo si domov zaobstarať detektor dymu a požiarov?

V dnešnej dobe sú ceny nehnuteľností na svojich historických maximách, a tak nie je divné, že sa všetci snažia svoj majetok chrániť. Či už poistením, alebo pomocou bezpečnostných prvkov, ako sú hlásiče požiarov, či detektory dymu. Hasiaci prístroj by mal byť doma samozrejmosťou a ročne zachráni nielen niekoľko životov, ale aj majetok v státisícoch eur.

Požiar je totiž nutné detekovať a začať riešiť včas. Ani si neviete predstaviť, ako rýchlo sa v modernej domácnosti môže požiar začať šíriť a než prídu hasiči, môžu vám tiež zostať iba oči pre plač.

Takému nešťastiu je samozrejme najľahšie predchádzať, nenechávať elektrické spotrebiče zapojené v čase, keď nie sme doma, dôkladne kontrolovať kotol, ale aj odborníkom najväčšie riziká, ako je napríklad komín a spalinové cesty. Čas od času by ste mali vy skontrolovať všetky zásuvky, káble a miesta, z ktorých môže potenciálny požiar vzniknúť. Aj hasiaci prístroj má svoju dobu spotreby, tak na to aspoň raz za rok myslite. V kuchyni by vám nemala chýbať špeciálna hasiaca dečka, ktorá stojí rádovo desiatky eur, ale pomôže vám v situácii, keď vám na panvici vzplanie oheň.

Požiarne detektory a detektory dymu vám môžu zachrániť život, pretože vám dajú vedieť včas, že sa u vás doma niečo deje a poskytnú vám včasné varovanie a dostatočný čas na únik, či záchranu majetku. V tomto ohľade sú vhodné aj pre seniorov, ktorí bývajú menej pohybliví a tiež často niečo zabudnú zapnuté.

Aj v domácnostiach s malými deťmi býva vyššie riziko vzniku požiaru. Za nás je teda rozhodne rozumnejšie obetovať pár stoviek eur a pokojne spať, než raz ľutovať. Nespoliehajte sa iba na poisťovňu, ktorá vám nemusí vyplatiť celú hodnotu domu, ak ste tzv. podpoistení, či nemáte v poriadku dokumenty o revízii komína a podobne. Naopak vďaka kvalitnej požiarnej ochrane vo vašom dome môžete mať nižšie poistné.

Hlásiče požiaru si taktiež môžete nechať napojiť na pult požiarnej ochrany, takže hasiči budú vedieť, že sa u vás doma niečo deje a ušetríte drahocenné minúty.

Na prípad požiaru je dobré byť pripravení, preto poučte rodinu a hlavne malé deti, ako sa majú v prípade požiaru správať. Keď dôjde k požiaru, môžu niektorí v panike robiť nezmyselné veci a také malé rodinné požiarne cvičenie im môže raz zachrániť život.

Článok Prečo si domov zaobstarať detektor dymu a požiarov? bol publikovaný 21. března 2023 v 07.00 v rubrike Doplnky. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...