Dbáte doma na požiarnu bezpečnosť?

Sponzorované odkazy:

Dbáte doma na požiarnu bezpečnosť?

Blíži sa obdobie, kedy budeme zapaľovať častejšie sviečky, či už pre parádu, či na adventných vencoch, či na stromčeku. Riziko požiaru sa zdá mizivé, kým sa to nestane vám, hovoríte si, že ste poistení, ale je oveľa účinnejšie požiaru predchádzať, než sa potom zložito dohadovať s poisťovňou a žiadať náhradu škody. Navyše existujú škody, ktoré nahradiť nemožno – tie na životoch.

Nariadenie

Väčšina novostavieb by mala mať hasiaci prístroj, ktorý je podmienkou pre úspešnú kolaudáciu. Ale bežná prax je taká, že si ich ľudia požičiavajú, aby ušetrili. Tí, ktorí si hasiaci prístroj zakúpia a ponechajú, málokedy dbajú na ich pravidelné kontroly, poprípade výmenu. V Slovenskej republike ani nie je príliš bežné mať doma požiarne detektory.

Netvrdíme, že samotný hasiaci prístroj vás ochráni pred skutočne veľkým požiarom, ale dokáže eliminovať škody. Navyše vám dá čas, aby ste sa z horiaceho domu dostali všetci v zdraví. Určite by ste mali mať jeden v chodbe a jeden v kuchyni. V chodbe, pretože je dostupná zo všetkých izieb, v kuchyni preto, že tam býva najčastejšie ohnisko požiaru. Tiež je dobré mať hasiaci prístroj v pohotovosti pri krbe, kachliach, alebo kotly.

Pamätajte na to, že ak sa vám domáci oheň nedarí do dvoch minút zlikvidovať, už by ste mali volať krízovú linku 150. Určite oceníte hasiaci prístroj aj v garáži, či dielni, a na cesty si kúpte hasiaci prístroj do automobilu. U nás stále nie je povinný, ako napríklad u susedov v Poľsku, ale vždy je lepšie byť pripravený.

Rôzne použitia

Hasiaci prístroj vyberajte podľa toho, čo by ste v prípade požiaru hasili. Medzi jednotlivými druhmi hasiacich prístrojov sú rozdiely a nemôžete hasiť napríklad elektrinu vodným „hasičákom“.

Existujú rôzne spôsoby, ako chrániť svoj domov pred katastrofami, ako je požiar, a jedným z nich je mať okolo domu hasiace prístroje. Vďaka vyššie uvedeným informáciám je jasné, že udržiavanie týchto zariadení môže byť jedným z najlepších spôsobov, ako ovládať, alebo zastaviť rastúci požiar v domácnosti, než sa vymkne kontrole. Žiadny hasiaci prístroj nemôže dostatočne zaistiť vašu bezpečnosť pred požiarom. Dôležité je, aby ste vedeli, ako s ním treba správne zaobchádzať.

Článok Dbáte doma na požiarnu bezpečnosť? bol publikovaný 20. listopadu 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...